Ne topim și azi, dar apoi vin furtunile: Cod galben de caniculă, urmat de cod portocaliu de vijelii (Hărți)

Ne topim și azi, dar apoi vin furtunile: Cod galben de caniculă, urmat de cod portocaliu de vijelii (Hărți)

Meteorologii anunţă cod galben de caniculă, sâmbătă, în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi care se vor situa între 33 şi 37 de grade. Dar după ce ne vom topi de cald, vor veni și vijeliile.

”Pe parcursul zilei de sâmbătă, 5 august, în Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Oltenia, Muntenia şi sud-estul Moldovei va fi caniculă, disconfortul termic se va menţine ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, anunţă ANM.

Meteorologii mai spun că temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade.

captura-de-ecran-2023-08-04-101333-1

Potrivit meteorologilor, începând cu după-amiaza zilei de sâmbătă, vor cădea averse în regiunile vestice şi sud-vestice. Așadar, de la ora 13.00, vremea începe să se strice, fiind emis cod galben de instabilitate atmosferică.

ADVERTISING

Ploile vor veni în Banat, Crişana, Oltenia, vestul Transilvaniei şi al Munteniei.

”În intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp”, anunţă ANM.

captura-de-ecran-2023-08-05-101343

Iar de sâmbătă, de la ora 18.00, este cod portocaliu în judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj şi în zona de munte a judeţului Vâlcea şi Alba.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 70...80 km/h) şi pe arii restrânse vijelii puternice şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30...50 l/mp şi izolat de peste 70...80 l/mp”, mai anunţă ANM.

Instituţia mai precizează că, pe parcursul zilei de duminică, instabilitatea atmosferică se va manifesta îndeosebi în jumătatea de est a teritoriului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇