Luna octombrie va fi rece, dar cu puține precipitații

Luna octombrie va fi rece, dar cu puține precipitații

Încet, dar sigur, toamna autentică pune stăpânire și peste vremea de la noi. Octombrie se anunță a fi o lună mai rece decât normalul perioadei, dar, din păcate, cu un deficit important de precipitații, în ciuda unor semnale amestecate primite în ultimele zile.

Octombrie este considerată, în orice manual de climatologie și meteorologie, cea mai liniștită lună de toamnă, în care rareori ai parte de schimbări bruște ale vremii, dar în care, în același timp, se simt și primii fiori serioși de frig, temperaturile pierzând câteva grade bune față de septembrie.

ADVERTISING

Tiparul sinoptic este unul de care avem deja parte și noi de o bună perioadă: în zona țării noastre acționează și persistă anticiclonul est-european. Din acest motiv, luna octombrie este una din cele mai slabe luni din an din punct de vedere al precipitațiilor.

Temperaturi

Cea mai nouă estimare a celor de la ECMWF estimează că vom avea parte de un octombrie rece în cea mai mare parte a țării, iar prin Muntenia, Moldova, Dobrogea chiar mult mai rece decât ar fi normal, cu o abatere termică negativă față de mediile multianuale care poate ajunge și la –1.5 grade.

ADVERTISING

Ceva mai bine vor sta cei din Banat, Crișana și vestul Maramureșului, unde temperaturile vor fi apropiate de normal.

Defalcat pe săptămâni, intervalul 5 – 17 octombrie vine cu temperaturi sub normalul perioadei, în timp ce ultimele două săptămâni ale lunii aduc valori normale de temperatură.

Precipitații

Din păcate, veștile nu sunt deloc bune din punct de vedere al precipitațiilor. Deși au fost o serie de semnale amestecate în ultimele zile, cei de la ECMWF ne spun clar că octombrie 2021 va fi o lună extrem de secetoasă, la nivelul întregii țări.

ADVERTISING

În ceea ce privește precipitațiile pe fiecare săptămână, funcționăm pe principiul: una bună, una rea.

Astfel, săptămâna 4 – 10 octombrie este una deficitară, săptămâna 11 – 17 octombrie aduce precipitații normale, 18 – 24 octombrie, din nou deficitară, iar ultima săptămână a lunii vine cu cantități în normele perioadei.

Vorbim, astfel, de cantități totale de precipitații care cu greu se vor apropia de un 30 – 40 de l/mp la nivelul întregii țări, cu excepția Munților Banatului, unde am putea să ajungem la un 50 – 60 de l/mp.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇