Cod portocaliu de ploi puternice pe litoral, cod galben în Bucureşti și 28 de județe

Cod portocaliu de ploi puternice pe litoral, cod galben în Bucureşti și 28 de județe

Va ploua puternic pe litoral, dar şi în Bucureşti şi aproape toată ţara. ANM a emis, duminică, o avertizare de tip cod portocaliu de ploi puternice pentru Dobrogea.

În plus, o alertă cod galben vizează Capitala și 28 de judeţe. Acest cod galben a intrat în vigoare duminică, la 10 şi e valabil până la ora 23.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

"În Muntenia, Oltenia, jumătatea de sud a Moldovei și local în Transilvania vor fi perioade în care se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...30 l/mp și izolat 35...40 l/mp", arată ANM.

Şi vântul va sufla cu putere de peste 65...70 km/h în vestul și sudul Olteniei, iar în Carpații Meridionali, la peste 1800 m, rafalele vor depăși 90...100 km/h.

Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi și în celelalte zone, cu precădere în Transilvania, adaugă ANM.

Zonele vizate de codul galben sunt Bucureștiu și județele Suceava, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Hunedoara, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.

Codul portocaliu de pe litoral intră în vigoare la ora 14 și expiră la 23.

ANM precizează că "în județele Tulcea și Constanța, cu precădere în zona litoralului, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

Va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50...60 l/mp."

Foto: ANM

Prognoză specială pentru Bucureşti

Meteorologii au actualizat duminică prognoza specială emisă pentru Bucureşti. Până miercuri vremea se menţine instabilă şi răcoroasă. Temperaturile minime ajung și la 10 grade.

Duminică, cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin înnorări și perioade în care se vor semnala averse, frecvente descărcări electrice și posibil grindină. Ploile vor avea caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă în medie de 15...25 l/mp.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare, mai ales asociate averselor, când vor fi posibile și vijelii. În orele amiezii, temperatura maximă va fi de 23...24 de grade, dar va scădea rapid în timpul ploii, spre 16...18 grade.

Începând de luni dimineață până miercuri dimineață, vremea se va menţine în general instabilă şi răcoroasă.

Vor fi perioade, în special după-amiaza şi seara, cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Vor fi condiţii de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă pot fi însemnate. Temperatura maximă va avea luni valori de 21...23 de grade şi în jurul a 24 de grade marți, iar minima termică va fi de 10...12 grade marţi dimineaţă şi 14...15 grade miercuri dimineaţa.

Vezi şi:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!