Căldura neobişnuită din Europa e din ce în ce mai îngrijorătoare

Căldura neobişnuită din Europa e din ce în ce mai îngrijorătoare

Temperaturile care au depăşit 30 de grade Celsius în luna octombrie în Spania au constituit un prilej de bucurie pentru turişti, dar au provocat îngrijorare în rândul ecologiştilor, se arată într-o analiză realizată de AFP pentru European Data News Hub (EDNH).

Mercurul a depăşit cu mult valorile normale în regiuni vaste ale Europei, din Spania până în zonele nordice, în Suedia.

După o vară marcată de valuri repetate de caniculă în mare parte a continentului, Europa se confruntă cu temperaturi excepţionale chiar şi la început de noiembrie - un semn al accelerării schimbărilor climatice.

ADVERTISING

"Putem spune că luna octombrie este cea mai călduroasă din Spania după 1961", când au început să fie înregistrate date, a declarat Ruben del Campo de la serviciul spaniol de meteorologie Aemet.

Temperaturi ridicate din Spania până în Suedia

Franţa vecină a cunoscut, ca şi Spania, o lună octombrie mai fierbinte decât în mod obişnuit, cu temperaturi de 30 de grade. Între timp, Austria a avut parte de cea mai călduroasă lună octombrie din istorie, a anunţat luni serviciul de meteorologie din această ţară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Spre nord, Suedia s-a confruntat de asemenea cu vreme caniculară - înregistrând la 28 octombrie o temperatură record de 19,5 grade în oraşul sudic Kristianstad.

"Aceasta este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Suedia într-o perioadă atât de târzie din an", a declarat pentru AFP Erik Hojgard-Olsen, meteorolog la Institutul Suedez de Meteorologie şi Hidrologie (SMHI).

În Belgia, capitala Bruxelles a înregistrat o maximă de 24 de grade Celsius, cu 10 grade mai mult comparativ cu valoarea normală pentru sfârşitul lunii octombrie.

ADVERTISING

Biroul de Meteorologie al Marii Britanii a remarcat la 26 octombrie că londonezii au avut parte de o temperatură de 20,5 grade Celsius, "mai apropiată de ceea ce am avea în mod normal la sfârşitul lunii august decât la sfârşitul lunii octombrie".

Un front de aer cald dinspre sud-vestul continentului s-a făcut resimţit şi în Germania, care s-a bucurat de temperaturi mai degrabă de vară decât de început de noiembrie.

"Nu este normal"

Pentru Ruben del Campo, unele persoane ar putea vedea un avantaj, putând menţine încălzirea centrală oprită pentru moment şi chiar să facă o excursie la plajă în afara sezonului.

"Dar, în realitate, consecinţele nu sunt bune", a spus el, remarcând nivelurile scăzute ale apei din rezervoare - o veste proastă pentru Spania, a cărei agricultură intensivă oferă Europei un procent important din fructele şi legumele sale.

Nivelurile apei din rezervoarele spaniole au scăzut săptămâna trecută la 31,8% din capacitate, comparativ cu media lor sezonieră pe deceniu de 49,3%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇