40 de grade în aprilie. Spania e lovită de un val excepțional de căldură

40 de grade în aprilie. Spania e lovită de un val excepțional de căldură

O masă de aer cald şi uscat venită dinspre Africa va provoca o creştere bruscă a temperaturilor în Spania, agenţia naţională de meteorologie avertizând că situaţia va fi specifică unei perioade de vară.

S-ar putea înregistra cea mai călduroasă zi din luna aprilie.

Temperatura maximă înregistrată vreodată în Spania în luna aprilie a fost de 37,4 grade Celsius în Murcia, în sud-estul țării, în 2011.

Acum vor fi 34 de grade la Madrid, 36 la Zaragoza şi 39 la Sevilla.

Spania va cunoaşte un val de căldură "excepţional" pentru luna aprilie, a avertizat agenţia de meteorologie AEMET. Şi asta din cauza unei mase de aer cald şi uscat dinspre Africa care, combinat cu un soare puternic, va provoca temperaturi "specifice verii şi excepţional de ridicate pentru această perioadă", relatează AFP.

Toată săptămâna, ţara se va încălzi treptat dinspre sud.

ADVERTISING

Marţi şi miercuri, în jumătatea sudică a peninsulei iberice se vor înregistra temperaturi de peste 30 de grade, până la 35 de grade marţi în Murcia şi Valencia, iar miercuri temperaturi similare se vor înregistra în valea Guadalquivir, fluviul care traversează Andaluzia.

Temperaturile vor creşte din nou joi şi vineri, când temperaturi de 30 de grade vor atinge şi cea mai mare parte a nordului ţării. În sud, vor fi 35 de grade, iar AEMET prevede până la 40 de grade de-a lungul Guadalquivirului, cu nopţi tropicale în Andaluzia (când termometrul nu coboară sub 20 de grade noaptea).

Acest val de căldură îngrijorează Spania, în condiţiile în care ţara se confruntă deja cu o secetă excepţională care ameninţă culturile. A fost cea mai secetoasă lună martie din ultimii 20 de ani, ceea ce a sporit îngrijorările cu privire la rezervele de apă ale națiunii.

ADVERTISING

Temperaturile ar urma să scadă din nou la sfârşitul săptămânii datorită "intrării unei mase de aer mai rece şi umed" dinspre vest.

Între timp la noi avem informare de furtuni în toată țara


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇