4 alerte de la ANM: Unde ne sufocăm și unde vin furtunile (Hărți)

4 alerte de la ANM: Unde ne sufocăm și unde vin furtunile (Hărți)

Meteorologii au emis 4 noi alerte luni dimineaţă.

Şapte judeţe şi Bucureştiul se află luni sub avertizare cod portocaliu de caniculă. Valul de căldură persistă şi marţi, când avem cod galben tot de caniculă. Însă luni meteorologii vin şi cu un alt cod galben de instabilitate atmosferică.

Să le luăm pe rând.

Primul este codul portocaliu de caniculă este valabil luni, 24 iunie. Potrivit ANM, sunt vizate județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și Bucureștiul.

În aceste zone valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime, deși ușor mai scăzute față de cele înregistrate în zilele anterioare, vor fi în continuare deosebit de ridicate. Disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă.

ADVERTISING

Temperaturile maxime vor fi de 35-37 de grade, la umbră, iar cele minime nu vor coborî sub 20 de grade, aşa că iar avem nopţi tropicale.

Tot luni avem şi cod galben de caniculă. În Banat, în nord-vestul și nordul Olteniei, în nordul Munteniei, precum și în zona continentală a Dobrogei, temperaturile maxime, în continuare cu mult mai mari decât cele normale perioadei, vor fi cuprinse în general între 33 și 35 de grade.

image-30
Foto: ANM

Meteorologii au emis și o avertizare de tip cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă luni, între orele 12.00 și 23.00.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

ADVERTISING

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50...70 km/h), descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40 l/mp.

image-31
Foto: ANM

O altă avertizare de tip cod galben de caniculă este în vigoare marți.

Valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei, iar temperaturile maxime vor fi în general de 34...35 de grade.

image-32
Foto: ANM

Prognoză specială pentru Capitală

În Bucureşti, avem tot căldură mare. Astfel, de luni până marți la ora 10:00, în Capitală, valul de căldură va persista, disconfortul termic se va menţine ridicat.

ADVERTISING

Cerul va fi variabil, cu unele înnorări seara și la începutul nopții, dar probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi redusă. Vântul va sufla în general moderat.

Temperatura maximă va fi de 34-35 de grade, iar cea minimă de 19-21 de grade.

De marți până miercuri dimineața la ora 10.00, se vor menține valul de căldură și disconfortul termic ridicat.

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat.

Temperatura maximă va fi de 33-34 de grade, iar cea minimă de 17-20 de grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇