Un val masiv de căldură aduce specii veninoase în mările Greciei şi face apele mai periculoase pentru oameni

Un val masiv de căldură aduce specii veninoase în mările Greciei şi face apele mai periculoase pentru oameni

Marea Mediterană se confruntă cu un val de căldură masiv care atrage specii invazive de peşti şi de meduze şi ameninţă întreg ecosistemul marin, avertizează specialiştii.

Acest val de căldură uriaş a început în luna mai în Marea Ligurică, între Corsica şi Italia, şi s-a extins până în Golful Tarento, explică experţii marini, potrivit Greek Reporter.

Un val de căldură marin este definit ca o perioadă de minimum cinci zile în care temperatura de la suprafaţa apei depăşeşte media ultimilor 30 de ani, ceea ce înseamnă de obicei între 2 grade Celsius şi 5 grade Celsius peste valorile normale, a explicat Serafim Poulos, profesor de oceanografie.

ADVERTISING

Apa mult mai caldă încurajează migraţia speciilor obişnuite cu temperaturi mai ridicate, cum sunt cele din regiunile tropicale, în timp ce alungă peştii care nu tolerează aceste temperaturi.

“Impactul valurilor de căldură marine se adaugă schimbărilor climatice, care au încălzit deja mările Greciei cu 2 grade Celsius ”, a precizat Poulos.

Experţii estimează că există deja în jur de 800 de specii invazive în mările Greciei, printre care meduza Pelagia noctiluca, peştele-leu şi peştele Lagocephalus sceleratus, vietăţi foarte veninoase care prezintă un pericol atât pentru alte creaturi marine, cât şi pentru oameni.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇