UE vrea să înființeze o zonă unică pentru liniile ferate europene

UE vrea să înființeze o zonă unică pentru liniile ferate europene

Uniunea Europeană vrea să înființeze o zonă feroviară unică, pentru a simplifica traficul de persoane și de marfă pe calea ferată între statele membre.

Scopul este de a atinge obiectivul privind reducerea emisiilor de carbon până în 2050, scrie SchengenVisaInfo.com.

Factorii europeni de decizie spun să sunt pregătiți să lupte împotriva schimbărilor climatice, iar una dintre măsuri este formarea unor căi ferate speciale între statele membre.

Potrivit șefului organismului UE responsabil cu cercetarea și inovarea în sectorul feroviar, Carlo Borghini, căile ferate sunt responsabile pentru aproximativ 0,5% din emisiile de carbon în UE.

ADVERTISING

„Dacă vrem să realizăm obiectivele privind schimbările climatice, calea ferată este instrumentul perfect pentru a le atinge”, a spus Borghini.

Deși continentul are multe rețele feroviare, doar aproximativ 7 până la 11 la sută din călători și mărfuri sunt transportate cu trenul.

Mai mult, călătoria transfrontalieră cu trenul poate fi costisitoare, nesigură, incomodă și provocatoare, deoarece niciun tren nu leagă orașe precum Berlinul de Paris, Bruxelles sau Copenhaga.

Linia feroviară unică europeană (SERA) ar trebui să faciliteze călătoria în Europa pentru operatorii feroviari și să mențină emisiile de carbon scăzute.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Trebuie să ne asigurăm că avem în Europa o singură rețea europeană, ceea ce înseamnă că obiectivul nostru final este de a transporta mărfuri dintr-o parte a continentului în cealaltă”, a spus Borghini.

El a menționat, de asemenea, că ideea este de a face statele membre ale UE să adere la SERA fără a aduce modificări la locomotive și vagoane.

Anul European al Căilor Ferate 2021

În martie 2020, Comisia Europeană a propus inițiativa ”Anul European al Căilor Ferate 2021”, care a fost adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu în decembrie acelaşi an.

Aceasta face parte din eforturile UE de implementare a Pactului verde european, ce va permite economiei blocului să devină durabilă prin realizarea neutralităţii climatice până în 2050.

ADVERTISING

În UE transportul feroviar produce sub 0,5 % din emisiile de gaze cu efect de seră generate de transporturi, reprezentând una dintre cele mai durabile forme de transport de marfă şi de călători.

Printre alte beneficii, căile ferate sunt, de asemenea, excepţional de sigure şi conectează oameni şi întreprinderi din întreaga UE prin intermediul reţelei transeuropene de transport (TEN-T).

Anul European al Căilor Ferate are drept scop să promoveze transportul feroviar ca mod de transport durabil, inovator şi sigur.

"Mobilitatea noastră viitoare trebuie să fie durabilă, sigură, confortabilă şi accesibilă din punct de vedere financiar. Transportul feroviar ne oferă toate acestea şi chiar mai mult! Anul European al Căilor Ferate ne dă posibilitatea de a redescoperi acest mod de transport'', a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, citată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Citeşte şi: Trei mari producători auto și-au dat mâna pentru o investiţie uriaşă: O rețea pentru încărcarea camioanelor și autobuzelor electrice, în toată Europa

Iată și articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇