Țările și capitalele care încurajează mersul pe bicicletă: Care e situația în România și București

Țările și capitalele care încurajează mersul pe bicicletă: Care e situația în România și București
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Câteva țări și orașe din Europa sunt foarte prietenoase cu bicicliștii. Numărul persoanelor care nu merg niciodată pe bicicletă se menține, însă, surprinzător de mare. În 2019, doar 8% din cetățenii din UE foloseau zilnic bicicleta personală sau un scuter, inclusiv variantele electrice.

Olanda și statele nordice conduc în topul țărilor prietenoase cu bicicliștii. Aceste țări au și cel mai mare număr de biciclete proprietate personală, arată datele dintr-un eurobarometru citat de Euronews.

În Olanda, 41% din respondenți au spus că folosesc o bicicletă sau un scuter ca mijloc principal de transport. Urmează Suedia (21%), Germania (15%), Ungaria (14%), Finlanda (13%), Danemarca și Belgia (12%). Media UE este de 8%.

ADVERTISING

România figurează cu 4% la capitolul biciclete sau scutere utilizate ca mijloc principal de transport, sub Austria, Letonia (8%) Polonia (7%), Croația și Slovacia (6%), dar mai bine decât Franța (3%), Spania, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria (2%) și Irlanda (1%).

Procentul bicicletelor și scuterelor personale folosite ca mijloc principal de deplasare (2019)
roșu: 0% / galben: 21% / verde: 41%

harta-bici
Sursa: Eurobarometru / Euronews

Deși se mândresc cu o medie ridicată a longevității, țările meditareneene nu ocupă locuri fruntașe în topul folosirii bicicletelor personale, fiind depășite de statele nordice.

Folosirea bicicletelor și a scuterelor personale ca mijloc principal de transport (%, 2019)

top-bici1
top-bici-2-1
Sursa: ECF / Euronews

Cât de des pedalează europenii

Un alt sondaj european, realizat în 2013, arăta că 29% din cetățenii europeni au declarat că pedalau cel puțin o dată pe săptămână. Proporția celor care spuneau că au acest obicei urca de la 3% în Malta până la 71% în Olanda. Finlanda (57%), Danemarca (56%) și Suedia (42%) aveau un număr mare de persoane care mergeau cel puțin o dată pe săptămână pe bicicletă, urmate de Ungaria, Germania (45%), Polonia (43%), Austria (39%) și Belgia (34%).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

România (23%) a depășit Franța (18%), Spania și Portugalia (15%), Marea Britanie (14%), Grecia și Bulgaria (12%), precum și Ciprul (10%).

Mulți europeni nu merg pe bicicletă

Jumătate dintre participanții la sondaj au spus că nu au mers niciodată pe bicicletă. În unele țări, procentul celor care n-au pedalat vreodată depășește 70%:

  • Malta (93%)
  • Cipru (82%)
  • Portugalia (75%)
  • Grecia (75%)
  • Spania (73%)
  • Marea Britanie (69%)
  • Bulgaria (69%)
  • România (61%)

Totodată, 14% din subiecții din România au declarat că au folosit bicicleta de câteva ori pe lună, 13% - de câteva ori pe săptămână și 10% - cel puțin o dată pe zi.

ADVERTISING

Spre comparație, doar 5% din respondenții din Franța, Grecia și Bulgaria și 4% din Marea Britanie și Spania au pedalat zilnic.

Capitalele preferate de bicicliști

Copenhaga este "regina" capitalelor din UE cu cea mai mare folosire a bicicletelor (49%). Acestea sunt mijlocul preferat de deplasare pentru mai mult de jumătate din populația orașului, potrivit datelor Federației Europene a Bicicliștilor (ECF).

Urmează Amsterdam (35%), Helsinki (14%) și Berlin (13%).

Bucureștiul se află în coada clasamentului, cu doar 1%, depășind doar Roma (0,6%) și Madridul (0%).

Trebuie menționat că metodele de colectare a datelor și anii în care au fost culese variază mult. De exemplu, datele despre București sunt din anul 2007, iar cele despre Atena din 2005.

Folosirea bicicletelor ca mijloc principal de deplasare în capitalele din UE

capitale-1
capitale-2
Sursa: ECF / Euronews

Cele mai multe orașe prietenoase cu bicicliștii sunt în Europa

The Copenhagenize Index este un clasament care punctează eforturile municipalităților de a reintegra bicicleta ca mijloc de transport. Peste 600 de orașe din toate zonele globului au fost analizate pentru ediția din 2019 a ierarhiei. Trei sferturi din primele 20 de locuri sunt ocupate de orașe europene.

Orașele prietenoase cu bicicliștii

Copenhaga conduce topul cu 90,2%, urmată îndeaproape de Amsterdam (89,3%) și Utrecht (88,4%).

top-orase-prietenoase
Sursa: The 2019 Copenhagenize Index

Franța are trei orașe în top 10 - Strasbourg, Bordeaux și Paris. Iar Germania are trei orașe în top 20 - Bremen, Berlin și Hamburg.

Niciun oraș din România nu apare în acest clasament.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇