Spectaculos: Apa de la Techirghiol a devenit roz (Video)

Spectaculos: Apa de la Techirghiol a devenit roz (Video)

Lacul Techirghiol a căpătat o frumoasă culoare roz, dar mirosul este greu de suportat.

Culoarea este dată de bacteriile sulfuroase care acoperă părțile expuse la lumină ale algelor, aceleaşi bacterii care colorează și penele păsărilor flamingo.

E bine totuşi că apa nu este periculoasă..

„Lacurile concentrate în săruri favorizează dezvoltarea unor bacterii ce înlocuiesc populația algală. Ajung să prolifereze, să primeze să folosească un pigment primitiv de fotosinteză care are o culoare rozalie.

Este un pigment normal, este caracterizat lacurilor sărate, lacurilor concentrate în săruri și cu temperatura ridicată. Aceste bacterii colorează și penele flamingilor, de exemplu, care se hrănesc cu niște crustacee care trăiesc în astfel de lacuri bogate în săruri. Nu e periculos pentru locuitorii din Techirghiol sau pentru viețuitoare”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe, citat de Adevărul.

ADVERTISING

„Alga roz este o locuitoare din toate timpurile a lacului Techirghiol. Ea împreună cu artemia și restul fitoplanctonului contribuie la formarea nămolului. Când este temperatura mai crescută, ele devin mai evidente dar fac parte din sursă de formare a nămolului", spune şi medicul Olga Surdu de la Sanatoriul Balnear Techirghiol. 

Fenomen spectaculos la Techirghiol. Lacul a devenit roz

Şi anul trecut apa de la Techirghiol a devenit roz.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇