Șeful ONU avertizează că oamenii reprezintă același pericol ca meteoritul care a exterminat dinozaurii

Șeful ONU avertizează că oamenii reprezintă același pericol ca meteoritul care a exterminat dinozaurii
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Oamenii, vinovaţi de încălzirea climei, reprezintă acelaşi „pericol” pentru planeta noastră ca „meteoritul care a exterminat dinozaurii”, a declarat miercuri secretarul general al ONU. El a criticat în special combustibilii fosili, cărora nu ar mai trebui să li se facă publicitate.

La scara istoriei Pământului, omenirea reprezintă doar o „tresărire”, dar „la fel ca meteoritul care a exterminat dinozaurii, noi avem un impact uriaş”, a declarat Antonio Guterres, informează AFP.

"În cazul climei, noi nu suntem dinozaurii. Noi suntem meteoritul. Nu ne aflăm doar în pericol, noi suntem chiar pericolul în sine", a adăugat el.

ADVERTISING

"Dar suntem şi soluţia", a continuat Antonio Guterres, îndemnând încă o dată la consolidarea luptei climatice pentru a se încerca o limitare a încălzirii climei cu 1,5°C în raport cu era preindustrială, cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris, "care atârnă acum doar de un fir de aţă".

"Bătălia pentru +1,5°C va fi câştigată sau pierdută în anii 2020, sub privirile politicienilor de astăzi. Totul depinde de deciziile pe care aceşti politicieni le vor lua - sau pe care nu le vor lua -, în special în următoarele 18 luni", a spus secretarul general al ONU.

ADVERTISING

"Este un moment critic pentru climă", a insistat el, îndemnând omenirea "să se îndrepte spre breteaua de ieşire de pe autostrada care duce spre iad", în contextul în care ţările semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să îşi fixeze până la începutul anului 2025 noi obiective privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prima ţintă a criticilor sale, ca de obicei, a fost sectorul combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaze), "naşii haosului climatic" care "obţin profituri record şi se îmbuibă cu miliarde de miliarde de subvenţii plătite din impozitele contribuabililor".

ADVERTISING

El şi-a reiterat apelul pentru taxarea profiturilor din acest sector pentru a finanţa lupta împotriva încălzirii climei, evocând totodată, fără să îşi precizeze ideea, anumite "taxe de solidaritate" în sectoarele aviaţiei şi transportului maritim.

Antonio Guterres a denunţat, de asemenea, "complicitatea" agenţiilor de publicitate în ceea ce priveşte "greenwashing-ul neruşinat" practicat de sectorul combustibililor fosili, principalii vinovaţi pentru încălzirea climei globale.

"Multe guverne restricţionează sau interzic publicitatea pentru produse care sunt dăunătoare sănătăţii umane, cum ar fi tutunul (…) Fac apel la fiecare ţară să interzică publicitatea pentru companiile producătoare de combustibili fosili", a adăugat el.

Antonio Guterres şi-a reiterat apelul ca ţările bogate să renunţe la cărbune până în 2030 şi să îşi reducă consumul de petrol şi gaze cu 60% până în 2035.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇