Protest la Ministerul Mediului: Vom ajunge să ne sufocăm în PET-uri!

Protest la Ministerul Mediului: Vom ajunge să ne sufocăm în PET-uri!

Un protest cu PET-uri are loc în fața Ministerului Mediului, unde reprezentanții comunității Declic au adus o piscină gonflabilă și au creat ”marea barieră de PET-uri”, pentru a atrage atenția asupra lipsei de reacție a României în speța reciclării.

”Vrem doar garanția de la ministru că proiectul va fi adoptat de Guvern. Amânarea nu ajută cu nimic, din contră, face foarte mult rău”, spun reprezentanții comunității Declic.

PROTEST_DECLIC_PET_ogn_9792_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Potrivit acestora, ministrul Mediului, Tánczos Barna, amână de jumătate de an să trimită spre adoptare proiectul de hotărâre pentru sistemul garanție-returnare.

ADVERTISING

”În continuare, PET-urile ne vor sugruma râurile și orașele. Iar România va fi în același stadiu la colectare separată și reciclare: la coada Europei.

Din cauza amânării de 6 luni, nu vom putea returna ambalaje de băuturi în magazine prea curând.

De aceea, returnăm astăzi PET-uri la Ministerul Mediului. Vrem ca sistemul să fie pus în practică urgent. Alătură-te și tu celor peste 14.000 de membri Declic: https://go.declic.ro/semneaza-sgr”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook Declic.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, amână de jumătate de an să trimită spre adoptare Proiectul de Hotărâre pentru sistemul garanție-returnare. În continuare, PET-urile ne vor sugruma râurile și orașele. Iar România va fi în același stadiu la colectare separată și reciclare: la coada Europei. Din cauza amânării de 6 luni, nu vom putea returna ambalaje de băuturi în magazine prea curând. De aceea, returnăm astăzi PET-uri la Ministerul Mediului. Vrem ca sistemul să fie pus în practică urgent. Alătură-te și tu celor peste 14.000 de membri Declic: https://go.declic.ro/semneaza-sgr

Publicată de Declic pe Joi, 3 iunie 2021

De ce este important?

Prin sistemul de garanție-returnare, este stimulată returnarea ambalajelor produselor lichide cumpărate din magazine, pentru a fi reciclate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru fiecare ambalaj din plastic, sticlă sau aluminiu returnat, cumpărătorului i se vor restitui 50 de bani care i-au fost reținuți la cumpărarea produsului.

Returnarea ambalajelor s-ar face în magazine și, mai apoi, deșeurile ar fi predate reciclatorilor.

PROTEST_DECLIC_PET_ogn_9701_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Însă țara noastră este codașă la reciclare în UE și este mult în urma țintelor impuse de Comisia Europeană, spun cei de la Declic care avertizează că, dacă reciclarea va fi în continuare scăzută, taxa pe tonele de plastic nereciclat va fi plătită din buzunarul cetățenilor.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇