Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat luni că Programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost deblocat după un acord cu firma care a dat în judecată Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) și miercuri, de la ora 10:00, va fi deschisă o nouă sesiune.
„În urmă cu câteva zile am invitat la sediu reprezentanții companiei care au dat în judecată AFM și reprezentanții AFM încercând să găsesc o posibilitate de mediere a acestui conflict între mediul privat și statul român, înțelegând că termenele de judecată puteau depăși cu mult perioada estimată de noi și să deblocăm această situație.
Vreau să anunţ faptul că am ajuns la o înţelegere între părţi, în sensul în care miercuri, în această săptămână, la ora 10:00, vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potenţialii instalatori. Bineînţeles că se pot înscrie şi instalatori care nu au încercat să se înscrie prima dată, la fel cum se pot înscrie şi instalatori care au fost respinşi, aşa cum este cazul acestei societăţi comerciale.
Am primit o promisiune a societăţii că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune şi în măsura în care va fi validată ca instalator autorizat de către Ministerul Mediului, aceasta va renunţa la procesul pe care îl avem, va face o cerere de renunţare la judecată, moment din care putem să sperăm că aşteptarea celor 90.000 de familii va fi mult scurtată”, a explicat Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă susţinută după o şedinţă a conducerii PNL.
Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat la finalul lunii septembrie, după o hotărâre a Curţii de Apel Oradea, care a admis cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu - Dhelectric Systems SRL.
În proces, firma din Oradea a arătat că și-a deschis un cont pe platforma dedicată instalatorilor care vor să intre în program. Pentru deschiderea contului și autentificare a folosit o adresă de email pe care a și primit confirmarea că a fost autentificat, scrie Adevărul.
Firma a depus documentele cerute în 9 mai 2023 și a așteptat noutăți de la AFM. În 24 mai 2023, reprezentantul firmei a verificat aplicația pentru a vedea statusul dosarului, observând că în data de 12 mai 2023 „s-a depus o cerere de informații suplimentare" cu termen de răspuns cinci zile.
În 11 iulie 2023, când s-a publicat lista instalatorilor validați de AFM, firma din Oradea avea să constate că a fost respinsă, pentru că „nu au fost trimise documentele solicitate în etapa de remediere”.
Firma a reclamat că trebuia să primească solicitarea de notificare pe email, acolo unde a primit și confirmarea înscrierii în aplicație. Aceasta a arătat că „nu a primit pe adresa de email indicată nicio notificare din partea AFM de a depune acte suplimentare sau de a da explicații şi a dovedit acest aspect”.
Societatea a arătat în proces că nevalidarea ca instalator AFM a afectat-o grav pentru că, având din partea clienților cereri de instalare a panourilor fotovoltaice, a angajat oameni, astfel încât să facă față cererilor venite din partea clienților.
Însă Administraţia Fondului pentru Mediu susţine că a transmis mailul către compania respinsă.
Bugetul total al sesiunii 2023 este de aproape două miliarde de lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.
Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai - 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 - 29 iunie 2023.