Programele Rabla încep din februarie, la ofertă: două mașini vechi pentru una nouă

Programele Rabla încep din februarie, la ofertă: două mașini vechi pentru una nouă

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus pe 2022 vor începe în februarie și vor avea cel mai mare buget de până acum, de peste 1,2 miliarde de lei.

În plus, va fi lansat și un program pentru instituțiile publice, prin care acestea pot lua autoturisme electrice sau hibride cu sprijin de 80% din partea Ministerului Mediului, a anunțat ministrul Tánczos Barna.

Acesta a mai precizat că analiza dosarelor depuse anul trecut pentru programele Rabla va fi terminată până la finalul acestei luni.

”Per total, au fost aprobate la finanţare în jur de 80.000 de autoturisme care au fost cumpărate deja sau vor fi cumpărate prin Rabla Clasic şi Rabla Plus. Este o creştere semnificativă faţă de anii anteriori, pentru că am suplimentat de două ori bugetul celor două programe, am ajuns la un buget de peste un miliard de lei pe anul 2021 şi contribuţia programului pentru întinerirea parcului auto a devenit şi mai importantă şi mai mare prin acest buget.

În 2022 vom lansa acest program la începutul lunii februarie. Este, după mulţi ani, primul an când programul se lansează la începutul anului. (...) de asemenea, este prima dată când planificăm implementarea celor două programe pe trei ani”, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Tánczos Barna, într-o conferinţă de presă.  

El spune că toate aceste măsuri au ca scop retragerea din circulaţie a cel puţin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026.

”Vom asigura, în 2022, cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Rabla Clasic şi Rabla Plus şi acest buget va fi de peste 1,2 miliarde de lei. Este de asemenea, prima dată când închidem anul precedent în luna ianuarie, este prima dată când toate cererile depuse în cursul anului precedent, până la sfârşitul lunii ianuarie, vor fi analizate, aprobate, cele care nu sunt complete respinse, cele care sunt complete – aprobate şi vor intra în finanţare”, a adăugat ministrul. 

El spune că, de anul acesta, toţi beneficiarii vor primi răspuns în cel mult o lună de la depunerea dosarelor.  

Se pot casa două rable pentru o mașină nouă

Ministrul anunţă că anul acesta se poate ajunge prin Rabla Clasic și la o reducere de 16.500 de lei, dacă beneficiarul predă la casare două autoturisme (9.000 de lei prima de casare), ambele mai vechi de 15 ani (ecobonusuri pentru vechime, a câte 1.500 lei fiecare, deci încă 3.000 lei), la care se mai pot adăuga un ecobonus de 1.500 de lei pentru emisii scăzute şi unul de 3.000 de lei de pentru achiziţionarea unei maşini hibrid.  

Pentru casarea unui singur autovehicul, prin Rabla Clasic, se acordă o primă de 6.000 de lei, plus 1.500 de lei bonus de vechime peste 15 ani, adică 7.500 lei în total.

Prin Rabla Plus, pentru achiziționarea unei mașini pur electrice, dacă se casează două mașini uzate, avem: 45.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 ecobonusuri vechime a câte 1.500 lei fiecare, adică o reducere totală de 51.000 de lei.

Dacă se dă la casat una singură, avem o reducere totală de 46.500 de lei, cu toate bonusurile posibile.

Pentru hibride plug-in, bonusurile totale ajung la 21.500 de lei cu o mașină casată și 26.000 de lei dacă se dau două mașini la casat, ambele mai vechi de 15 ani.

Bugetul crește, de la an la an, până scăpăm de rable

Pentru anul următor, bugetul va fi majorat cu 10% faţă de anul în curs, iar în 2024 bugetul va cunoaşte o nouă majorare de zece procente, anul 2024 fiind primul în care programul Rabla Plus va beneficia de un buget de peste un miliard de lei. 

Bugetul pentru Rabla Clasic va fi redus treptat, fără a se ajunge însă la o scădere sub bugetul din anul 2021, a adăugat ministrul. 

”Şi în 2024 bugetul pentru Rabla Clasic va fi mai mare decât bugetul pe care l-am avut pentru anul trecut”, a precizat Tánczos. 

În cei 18 ani de existenţă a programului, peste 700.000 de autoturisme au fost cumpărate cu finanţare prin diversele forme ale acestui program. 

Rabla pentru instituțiile publice, cu 80% discount

Barna a mai anunțat și lansarea unui program multianual adresat instituţiilor publice prin care acestea vor putea achiziţiona autoturisme electrice sau hibrid plug-in cu un sprijin de 80% din partea Ministerului Mediului.

”Lansăm în 2022 încă un program destinat strict instituţiilor, autorităţilor publice locale şi instituţiilor guvernamentale sau deconcentrate, unde vom asigura o finanţare de 80%, un program pentru trei ani - 2022, 2023, 2024 -  cu un buget total de 600 de milioane de lei”, a anunţat ministrul. 

”Dorim să finanţăm prin acest program doar maşini electrice sau hibrid plug-in, doar pentru instituţii publice, astfel încât instituţiile publice să devină treptat un exemplu în ceea ce priveşte mobilitatea verde”, a mai spus ministrul.