Madridul transformă o catastrofă într-un motiv de speranță: Clonează copacii

Madridul transformă o catastrofă într-un motiv de speranță: Clonează copacii

Cea mai puternică furtună a ultimilor zeci de ani a doborât jumătate de milion de copaci din Madrid. Dar nu toți arborii vor fi uitați. O parte dintre ei urmează să fie clonați.

Furtuna Filomena a lovit Spania la începutul lui ianuarie, unul dintre efecte fiind numeroșii arbori culcați la pământ. ”E cea mai mare catastrofă ce ține de mediu din ultimii ani”, sunt de părere specialiștii, ”o pierdere fără precedent”.

Numai că nu e totul pierdut. O agenție care se ocupă cu clonarea copacilor din Madrid de peste 10 ani a fost inundată de cereri de la cei care nu-și pot lua rămas bun de la copacii cu ”valoare sentimentală”.

ADVERTISING

Până acum, a primit zeci de cereri din partea unor autorități locale, pentru clonarea unor arbori din peste 100 de specii, la loc de frunte în listă fiind stejarii, emblematici pentru Spania, conform Reuters.

Citește și 60% din speciile de pești ar putea dispărea. Rămân fără oxigen, din cauza căldurii

Clonarea arborilor nu e un proces simplu, semănând pe alocuri cu fertilizarea în vitro.

Va dura zeci de ani până ce clonele vor lua locul arborilor doborâți, dar specialiștii sunt de părere că merită, dat fiind faptul că exemplarele obținute au genele unor specimene ce s-au obișnuit deja cu schimbarea climatică sau cu atacurile diverselor insecte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vezi și 20 de noi specii descoperite în Pădurea de nori a Boliviei: „O vale neatinsă care debordează cu biodiversitate”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇