Lovitură pentru sectorul maşinilor electrice: UE, în faţa unei decizii critice cu privire la litiu

Lovitură pentru sectorul maşinilor electrice: UE, în faţa unei decizii critice cu privire la litiu

Viitorul maşinilor electrice este în mâinile Comisiei Europene, care va decide în curând dacă va clasifica sau nu litiul ca substanţă chimică toxică.

Comitetul de evaluare a riscurilor al Agenției Europene pentru Produse Chimice a identificat trei săruri de litiu, esenţiale pentru bateriile maşinilor electrice, care ar afecta fertilitatea, fetușii și copiii alăptați la sân şi doreşte ca ele să fie clasificate ca „substanțe cunoscute ca fiind toxice pentru reproducerea umană”, notează Politico.

De partea cealaltă, producătorii de litiu şi de baterii susţin că o astfel de decizie va pune  beţe în roate tranziţiei către energia verde.

ADVERTISING

Clasificarea litiului ca substanţă toxică nu înseamnă interzicerea lui, însa va duce la creşterea costurilor de producţie, ca urmare a regulilor mai stricte de etichetare și de prelucrare, şi va îndepărta investitorii de blocul comunitar.

Decizia care urmează să fie anunţată este “cea mai mare preocupare” a companiei americane de produse chimice Albemarle, unul dintre cei mai mari producători de litiu din lume, spune vicepreședintele său, Ellen Lenny-Pessagno.

Grupurile de lobby din industrie argumentează că, prin clasificarea litiului ca substanţă toxică, UE îşi periclitează propriile obiective climatice pentru 2030 şi 2050, precum şi eforturile de a-şi reduce dependența de materiile prime din țări terţe şi a obţine mai multă „autonomie strategică” în ceea ce privește producţia de baterii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Le-ar da în schimb producătorilor de litiu din afara UE un avantaj competitiv.

În plus, reprezentanţii industriei susţin că dovezile privind riscurile pe care le prezintă cele trei săruri nu sunt suficient de consistente şi nu sunt de actualitate.

Sunt contrazişi însă de ONG-urile ecologiste, potrivit cărora dovezile şi motivaţia pentru clasificare sunt „incontestabile”. Ele invocă studii “robuste” care arată un “tipar mai precis” al efectelor în cazul nou-născuţilor expuşi la litiu în timpul sarcinii.

ADVERTISING

În cadrul a patru studii diferite a fost stabilită o asociere între expunerea la litiu în timpul sarcinii şi malformaţii cardiace.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇