Întrebarea care împarte UE în două: E sau nu energia nucleară energie verde?

Întrebarea care împarte UE în două: E sau nu energia nucleară energie verde?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Miniştrii din cinci state europene au transmis joi, la conferinţa COP26, că energia nucleară este „incompatibilă” cu criteriile listei investiţiilor considerate „durabile” elaborată în prezent de UE.

Comisia Europeană urmează să propună până la sfârşitul anului o listă de surse de energie considerate benefice pentru climă, aşa-numita „taxonomie verde”. Această clasificare va deschide accesul la finanţare verde, dând un avantaj crucial filierelor recunoscute, relatează AFP.

Energia nucleară, incompatibilă

"Energia nucleară este incompatibilă cu principiul 'non-prejudiciului semnificativ' al taxonomiei europene", afirmă într-o declaraţie comună miniştrii mediului din Germania, Austria, Danemarca, Luxemburg şi Portugalia, făcută publică la conferinţa de la Glasgow.

ADVERTISING

"Recunoaştem dreptul suveran al statelor membre de a se decide în favoarea sau împotriva energiei nucleare în cadrul sistemelor lor energetice naţionale. Dar ne temem că includerea energiei nucleare în taxonomie ar afecta în mod durabil integritatea sa, credibilitatea sa şi deci utilitatea sa", scriu miniştrii în scrisoarea comună.

Ei consideră că această clasificare ar putea îngrijora anumiţi investitori şi că "aceste voci de pe piaţă trebuie să fie ascultate".

"Îndemnăm Comisia Europeană să nu pună pericol drumul curajos pe care l-a ales pentru a face din Uniunea Europeană prima piaţă pentru finanţare durabilă", au adăugat ei.

ADVERTISING

Zece state susțin energia nucleară

Zece state din UE, printre care şi Franţa, au publicat la jumătatea lui octombrie un articol în care susţineau energia nucleară.

Alte ţări precum Germania, Austria sau Luxemburg se declară împotrivă, criticând problema stocării pe termen lung a deşeurilor radioactive.

Însă Berlinul a părut să deschidă în octombrie calea unui compromis, notează France Presse.

Berlinul ar trebui să încheie în 2022 utilizarea energiei nucleare, decisă în 2011 după catastrofa de la Fukushima, în Japonia. Celelalte ţări implicate în apelul publicat joi nu produc energie nucleară.

ADVERTISING

În ce privește România, în primele zile ale COP26, președintele Iohannis a anunțat că americanii vor construi în România o centreală cu cea mai nouă tehnologie nucleară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇