Guvernul anunță modificări importante în gestionarea gunoiului, după criticile Ursulei von der Leyen

Guvernul anunță modificări importante în gestionarea gunoiului, după criticile Ursulei von der Leyen

Premierul Florin Cîțu și ministrul Mediului, Tánczos Barna, au anunțat că în ședina de guvern au adoptat două ordonanțe simple, care închid două proceduri deschise de Comisia Europeană împotriva României, din cauza proastei gestionări a deșeurilor.

”Ședința de guvern de astăzi a avut mai multe discuții și proiecte referitoare la depozitele de deșeuri, gestionarea deșeurilor. I-am cerut domnului ministru ca până săptămâna viitoare să facă, împreună cu domnul ministru al Afacerilor Interne, o situație a unei scheme care mi-a fost prezentată, prin care deșeuri sunt depozitate în România cu titlul temporar.

ADVERTISING

Acest lucru trebuie să dispară, o să avem o notă de informare săptămâna viitoare și nu vom mai permite în România astfel de scheme. Au fost aprobate două ordonanțe din pachetul legislativ privind deșeurile, al treilea proiect o sa fie aprobat săptămâna viitoare”, a anunțat Cîțu.

El a avut un mesaj acid și către șeful Gărzii de Mediu, fără însă a fi clar la ce se referă.

”I-am spus domnului ministru (Tánczos Barna - n.red.) să transmită către Garda de Mediu că nu am discutat de nicio taxă care să apară anul acesta, nu știu de unde apar astfel de informații. Noi am vorbit de scheme de descurajare, nu de introducere de taxe”, a mai spus premierul.

ADVERTISING

Măsurile luate astăzi de Guvern vin după ce Comisia Europeană a trimis în luna iunie trei avize de întârziere, cerând să fie transpuse integral și cât mai repede în legislația națională noile norme ale UE privind depozitele de deșeuri, cele privind gestionarea deșeurilor și cele privind prevenirea deșeurilor de ambalaje.

România avea la dispoziție 2 luni să se conformeze, altfel era dată în judecată la Curtea de Justiție a UE

ADVERTISING

Într-un interviu pentru Calea Europeană publicat marţi, șefa CE, Ursula von der Leyen, anunța că e cu ochii pe România.

“Am inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru a ne asigura că România respectă normele europene în aceste sectoare importante, care au un impact direct asupra calității vieții oamenilor și asupra sănătății acestora. Așteptăm acum ca România să ia măsurile necesare privind deșeurile, precum și privind calitatea aerului în București.

Și vorbim aici despre chestiuni grave. Poluarea atmosferică duce, anual, la 50.000 de decese premature în Europa. Astfel de pierderi de vieți omenești pot fi prevenite. Să lucrăm împreună în acest sens”, a spus Ursula von der Leyen.

Până în 2030 doar 10% din gunoiul colectat trebuie depozitat. Lege clară pentru recliclare

Despre ordonanțele adoptate și efectele lor în viețile noastre a vorbit ministrul Mediului.

Tánczos Barna a spus că autoritățile locale vor avea obligația să se organizeze astfel încât până în 2030 doar 10% din totalul deșeurilor colectate să mai fie depozitate.

”Politica UE e clară, se dorește reducerea cantităților depozitate, creșterea reciclării. Cele două acte normative, pe lângă faptul că vin cu schimbări majore în ce privește gestionarea și trasabilitatea deșeurilor, vin cu aceste ținte ambițioase la nivelul UE.

Până în 2030, ținta e ca doar 10% din deșeurile colectate să fie depozitate”, a spus ministrul, adăugând că responsabilitatea e a autorităților locale.

Oficialul a anunțat și că, după ordonanța de urgență ce va fi adopată săptămâna viitoare, nu se va mai putea colecta gunoiul decât pe 4 fracții: colectarea separată a hârtiei, a plasticului, a sticlei și a deșeurilor menajere.

”Ordonanța de săptămâna viitoare va veni cu o modificare substanțială în ce privește colectarea selectivă. Astăzi, legea permite ca, în anumite situații, colectarea selectivă să nu se facă pe 4 fracții.

Am avut propuneri să păstrăm această excepție, dar noi suntem convinși că doar prin legislație foarte clară și sancțiuni aspre putem obliga autoritățile locale și companiile prestatoare să respecte această regulă”, a mai spus ministrul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇