Greenpeace acuză IKEA de implicare în distrugerea pădurilor din România - ajung mobilă în 13 țări europene

Greenpeace acuză IKEA de implicare în distrugerea pădurilor din România - ajung mobilă în 13 țări europene
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Organizaţia de mediu Greenpeace a acuzat retailerul suedez IKEA că este implicat în distrugerea pădurilor străvechi din România pentru producţia de mobilier, acuzaţii pe care IKEA a spus că le analizează cu seriozitate.

O investigaţie Greenpeace a descoperit că lemn din păduri străvechi, inclusiv păduri din Munţii Carpaţi, este utilizat de compania suedeză la producţia de mobilier.

Mai mulţi producători externi care lucrează pentru IKEA ar utiliza lemn din aceste păduri valoroase, informează DPA.

Potrivit Greenpeace, 30 de produse de la aceşti furnizori au fost descoperite în magazinele de mobilă din 13 ţări.

ADVERTISING

"IKEA nu trebuie să distrugă ultimele păduri străvechi din Europa pentru mobilă", a declarat miercuri expertul Greenpeace, Gesche Jürgens.

Greenpeace spune că echipele sale au urmărit traiectoria lemnului provenit de la pădurile din România până pe rafturile magazinelor IKEA utilizând certificatele de tăiere, imagini din satelit şi depozitele de cherestea. Activiştii Greenpeace intenţionează să predea miercuri rezultatele analizelor lor către cartierul general al IKEA din Germania, de la Hofheim am Taunus.

🔴 Investigație Greenpeace CEE: IKEA - pădurile naturale din România ajung mobilă în 13 țări europene 🔴O investigație...

Publicată de Greenpeace Romania pe Marţi, 9 aprilie 2024

Ca răspuns la o solicitare venită de la DPA, grupul IKEA a răspuns că "lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanţul valoric al IKEA. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relaţiilor comerciale".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Greenpeace recunoaște mobilierul ca fiind o modalitate sustenabilă de a utiliza lemnul, de a stoca carbonul și de a adăuga valoare materiilor prime, dar acest lucru nu trebuie să se întâmple în timp ce sunt sacrificate cele mai valoroase păduri din punctul de vedere al biodiversității", precizează organizaţia de mediu.

Greenpeace menţionează faptul că Munţii Carpaţi din România găzduiesc populaţii mari de urşi, lupi, capre negre, râşi şi multe plante rare.

Problema este că firmele și autoritățile doresc să evite identificarea zonelor ca fiind păduri virgine sau naturale pentru a evita restricțiile, ceea ce a dus la faptul că doar 2,4 % (1-700 km²) din pădurile Carpaților români sunt în prezent protejate împotriva exploatării forestiere.

ADVERTISING

În același timp, datele oficiale sugerează că aproximativ 7% din pădurile românești au o vechime de peste 120 de ani.

Se estimează că România a pierdut jumătate din pădurile sale străvechi în ultimii 20 de ani. Strategia UE privind biodiversitatea oferă protecţie pentru pădurile străvechi.

„Am descoperit mai mulți producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 ani. Acești parteneri Ikea produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele Ikea. Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte, dar vedem și o mare parte a responsabilității Ikea, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor„ spune Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇