O echipă internațională de oameni de știință trage un serios semnal de alarmă privind unul dintre cele mai grave efecte ale încălzirii globale. Concret, pe baza unui studiu recent, specialiștii susțin că permafrostul de suprafață va dispărea aproape complet până la finalul secolului.
Permafrostul de suprafața e cel aflat până la o adâncime de 3 – 4 metri. Asta, în condițiile în care acest strat poate ajunge și până la o adâncime de un kilometru.
Previziunea poate să nu pară gravă, dar implicațiile sunt unele uriașe și cu efecte greu de estimat asupra planetei și, implicit, asupra speciei umane, scrie Sustainability Zine.
Din simulările computerizate efectuate de specialiști, reiese că 93% din permafrostul de suprafață ar urma să dispară până în anul 2100. Practic, va fi un nivel nemaivăzut de peste 3 milioane de ani, atunci când s-a înregistrat ultima perioadă de creștere masivă a temperaturilor globale. Și un nivel, bineînțeles, necunoscut de omenire.
Efectele sunt dificil de estimat. Pe lângă uriașa cantitate de metan care va fi eliberată în atmosferă și care va amplifica efectul de seră deja existent, topirea permafrostului va genera un colaps al infrastructurii și chiar al așezărilor umane din nord. Spre exemplu, dispariția gheții va duce la deformarea solului, la alunecări sau surpări masive (unele dintre aceste fenomene sunt deja vizibile și azi).
În plus, permafrostul conține și peste 56 de milioane de litri de mercur, mercur care riscă să ajungă în oceane, în sursele de apă potabilă, precum și în atmosferă.