O bacterie ar putea să ne ajute să încetinim încălzirea globală. Se hrănește cu metan!

O bacterie ar putea să ne ajute să încetinim încălzirea globală. Se hrănește cu metan!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bacteriile care „mănâncă” metan ar putea încetini încălzirea globală, arată un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California. Dacă am reuși să ne folosim de forțele lor, spun oamenii de știință, am putea reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră.

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, emis mai ales din sistemele de energie de gaze naturale și petrol, industrie, agricultură, din utilizarea terenurilor și activitățile de gestionare a deșeurilor, dar nu numai. Cercetătorii americani spun că, dacă ne-am folosi de un grup de bacterii cunoscute sub numele de metanotrofe, metanul ar putea fi transformat în mod natural în dioxid de carbon și biomasă, scrie The Guardian.

ADVERTISING

De obicei, acest grup de bacterii prosperă în medii cu niveluri ridicate de metan (între 5.000 și 10.000 părți per milion (ppm)). Concentrațiile normale din atmosfera noastră au niveluri mult mai scăzute, de doar aproximativ 1,9 ppm de metan. Dar anumite zone precum gropile de gunoi, câmpurile de orez și puțurile de petrol emit concentrații mai mari, de aproximativ 500 ppm.

Echipa condusă de dr. Mary E Lidstrom a găsit o tulpină de bacterii din acest grup, numită methylotuvimicrobium buryatense 5GB1C, care poate elimina metanul în mod eficient chiar și atunci când este prezent în cantități mai mici.

ADVERTISING

„Bacterii care mănâncă rapid metan la concentrațiile mai mari găsite în jurul efectivelor de vite etc. ar putea contribui enorm la reducerea emisiilor de metan, în special cele din agricultura tropicală”, a declarat Euan Nisbet, profesor de științe ale Pământului la Royal Holloway, Universitatea din Londra.

Sectorul agricol este cea mai mare sursă de emisii de metan din cauza gunoiului de grajd și a flatulenței. Metanul are o putere de încălzire de peste 85 de ori mai mare decât dioxidul de carbon în primii 20 de ani după ce ajunge în atmosferă și pune o problemă specială ca gaz cu efect de seră. Metanul din atmosferă a crescut rapid în ultimii 15 ani, atingând niveluri record, iar în prezent reprezintă cel puțin 30% din încălzirea globală totală.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇