O substanță chimică de uz casnic, care se găsește în multe produse de curățenie, dar nu numai, ar putea duce la crearea unor bacterii rezistente la antibiotice, arată un studiu recent.
Este vorba despre triclosan, un agent antibacterian și antifungic adesea inclus în produsele de curățare, dar și în cele de îngrijire, așa cum sunt șampoanele, săpunurile, deodorantele, pasta de dinți și nu numai.
În condițiile în care stațiile de epurare a apelor uzate sunt imense rezervoare de germeni și substanțe chimice antibacteriene, locul ideal pentru ca rezistența la antibiotice să prospere, cercetătorii Universității din Toronto, Canada, au analizat nămolul depus în canalizarea din Ontario, descoperind că triclosanul este compusul antibacterian predominant, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Environmental Science & Technology.
Ei au descoperit că această substanță are influență directă asupra patogenilor, făcându-i rezistenți la antibiotice, după cum crie IFL Science.
”Deoarece există atât de multe antibiotice diferite în nămolul de epurare, am fost surprinși să aflăm că majoritatea activității antibacteriene a nămolului ar putea fi direct legată doar de triclosan”, a declarat Holly Barrett, autor principal al studiului și doctorand la Departamentul de Chimie al Universității din Toronto.
Triclosanul a fost interzis pentru anumite utilizări în unele jurisdicții. Cu toate acestea, substanța încă ajunge în cantități mari în canalizări.
”Încă este folosit în mii de produse de uz casnic și cosmetice din Canada, precum și în mediile de îngrijire a sănătății. Deși există câteva reglementări în vigoare pentru a restricționa cantitatea maximă de triclosan permisă în produsele de consum, chiar și nivelurile foarte scăzute ale acestei substanțe chimice pot determina în timp formarea de bacterii rezistente la antibiotice. Trebuie luate mai multe măsuri”, a adăugat omul de știință.