Cipuri în fiecare arbore şi camere inteligente pentru a preveni tăierile ilegale din pădurile României

Cipuri în fiecare arbore şi camere inteligente pentru a preveni tăierile ilegale din pădurile României

Pădurile ţării ar putea fi protejate de tăierile ilegale cu ajutorul unor tehnologii moderne, de tipul cipurilor şi al camerelor video, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la Digi 24.

Astfel de tehnologii, dar şi măsuri precum plantarea de păduri noi ar urma să fie finanţate prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), a precizat ministrul.

„Sunt două linii de finanțare. În primul rând, o linie de finanțare de protecție a pădurilor actuale. Și aici domnul ministru al Mediului a avut o idee foarte bună. Trebuie să trecem de la tăierea directă de către companii – unde se fraudează mult în România este faptul că ai o licență de tăiere, pe care zici că tai 10 metri cubi, te duci și tăi 30 și nu te verifică nimeni de fapt. Asta e cheia de boltă a furtului de lemn în România. Când spun că nu te verifică nimeni e o complicitate. Sau când se fac verificări, sunt bătuți sau amenințați oamenii ăia”, a spus Ghinea la Digi24.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, o soluţie ar fi ca Romsilva să aibă depozite de lemn, iar companiile care au nevoie de lemn pentru a-l prelucra să-l ia din depozite, pe o bursă a lemnului transparentă. De asemenea, ar putea fi folosite diverse metode digitale moderne de trasare a lemnului, de la cipuri la camere inteligente.

„Există tehnologie în care bagi un cip în fiecare arbore și apoi vezi pe unde se mișcă. Există această tehnologie și nu este foarte scumpă.

Sunt și alte posibilități, cu camere inteligente care să calculeze pe fiecare drum de ieșire masa lemnoasă care este scoasă. Sunt diverse propuneri făcute de oameni în consultările publice.

ADVERTISING

Deocamdată am decis o alocare pe zona reducerii furtului de lemn și orientarea spre digital și spre această transparentizare și crearea unei burse”, a explicat ministrul.

Acesta a mai menţionat că vor fi înființate pepiniere pentru plantarea de păduri noi, perdele forestiere și perdele agrosilvice, urmând ca după un an, doi să se treacă la plantarea propriu-zisă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇