Ce s-ar întâmpla în zilele noastre dacă ar avea loc o mega-erupție vulcanică

Ce s-ar întâmpla în zilele noastre dacă ar avea loc o mega-erupție vulcanică

În urmă cu aproximativ 74.000 de ani, super-vulcanul Toba din Indonezia ar fi erupt cu o forță de circa 1.000 de ori mai mare decât a unora dintre cei mai puternici vulcani din istorie, cel puțin cea pe care o cunoaștem noi.

Cele mai multe teorii spun că, după aceasta, ar fi urmat o iarnă vulcanică, care ar fi redus temperaturile globale cu 2 până la 8 grade Celsius, moment în care multe dintre specii ar fi dispărut. Dar ce s-ar întâmpla în prezent dacă o astfel de mega-erupție ar avea loc? Ar mai scădea atât de drastic temperaturile?

ADVERTISING

Un nou studiu, publicat în revista Journal of Climate de către o echipă de cercetători de la NASA și de la Universitatea Columbia din New York, susține că ipotezele legate de ierni vulcanice care vin ca efect al unor super-erupții sunt, mai degrabă, un mit.

În realitate, susțin autorii studiului citat de Phys.org, scăderea temperaturii nu ar depăși 1,5 grade Celsius.

Această concluzie a venit după ce oamenii de știință au efectuat mai multe simulări computerizate și au observat modul în care se comportă particulele de dioxid de sulf, rezultate în urma erupțiilor vulcanice, în stratosferă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În principiu, spun ei, acestea pot acționa în două moduri. Fie reflectă radiațiile solare, fenomen asociat cu o scădere drastică a temperaturilor, fie produc un efect de seră, caz în care se vorbește despre o încălzire globală.

Din datele oferite de simulările computerizate, cu cât mai mici și mai dense sunt particulele amintite, cu atât mai mare este abilitatea lor de a bloca lumina soarelui. Problema este că nimeni nu știe cât de mari sunt particulele, pentru că nimeni nu a asistat vreodată la o astfel de erupție vulcanică (cel puțin nimeni care să și lase date științifice).

ADVERTISING

În scenariile lor, atunci când au testat particule de diferite mărimi, în niciuna dintre situații nu s-a ajuns la o iarnă vulcanică. Scăderea cea mai drastică de temperatură n-a depășit 1,5 grade.

De altfel, cercetătorii americani amintesc cazul erupției Pinatubo din 1991, care a dus la o scădere de 0,5 grade Celsius la nivel global, pentru doi ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇