Ce este sustenabilitate și cum o poți integra cu ușurință în viața de zi cu zi?

Ce este sustenabilitate și cum o poți integra cu ușurință în viața de zi cu zi?
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Noțiunea de sustenabilitate este cea care introduce o noutate radicală în maniera de a gândi și de a trăi împreună. Cel mai important lucru este conștientizarea faptului că actualul nostru model de dezvoltare este nesustenabil și continuarea lui compromite serios șansele de viață ale generațiilor viitoare.

Această nesustenabilitate este asociată în primul rând cu epuizarea și degradarea resurselor naturale. Dar protecția mediului ridică foarte repede întrebări fundamentale cu privire la modul în care producem, consumăm, ne deplasăm, trăim în spațiul nostru și trăim în societate. Aceste întrebări au consecințe profunde, deoarece pun sub semnul întrebării modul nostru de dezvoltare economică, politică și socială, precum și formele noastre de redistribuire și partajare, atât la nivel local, cât și global. Întregul nostru mod de viață, atât la nivel individual, cât și colectiv, este provocat de dezvoltarea durabilă.

ADVERTISING

Atunci când vine vorba despre viața noastră de zi cu zi, despre modul de viață, cel mai bine ar fi să se schimbe unele practici: să nu se risipească energia care provine de la încălzire sau de la iluminat, controlarea consumului de apă, alegerea mijloacelor de transport în comun, cumpărarea unor produse care nu poluează sau sustenabile cum sunt pe https://offero.ro/.

Ce putem face acasă?

- Electricitatea.

Se poate reduce  consumul de energie electrică prin oprirea aparatelor și a luminilor atunci când părăsești o încăpere. De asemenea, poți înlocui becurile cu incandescență și cu halogen cu becuri fluorescente compacte, care se amortizează rapid datorită duratei lor de viață mai lungi și a economiilor de energie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

- Încălzire

Trebuie să se încerce și reducerea consumului de încălzire. Un grad în minus la termostat înseamnă 7% mai puține costuri de încălzire. Prin izolarea corespunzătoare a locuinței, poți economisi bani, beneficiind în același timp de un credit fiscal de 25 până la 40% pentru materialele de izolație, obloanele și geamurile duble instalate de profesioniști.

Se poate încerca și reducerea consumului de apă prin instalarea unor reductoare de debit și prin înlocuirea băilor lungi cu dușuri scurte. Apa este una din cele mai prețioase resurse.

ADVERTISING

Dar, sustenabilitatea se poate aplica și în ceea ce privește produsele pe care le folosim în viața de zi cu zi.

Alege astfel produse direct de la producători, pentru circuite cât mai scurte. Fructele și legumele pot să fie cumpărate de la producători locali, astfel se va limita poluarea, iar produsele bio sunt cele care vor limita folosirea de pesticide.

De asemenea, poți alege produse mai aproape de casă. Produsele fabricate călătoresc mult, adesea cu camionul, înainte de a ajunge la magazinul tău. Pentru a ajuta la identificarea produselor care, prin procesul de fabricație și distribuție, emit cel mai puțin poluare și CO2, grupul Casino a introdus în 2008 etichete de carbon pe produsele sale de marcă. Restul sectorului de retail ar putea urma exemplul.

Comerțul echitabil este și el extrem de important. 

Pentru un comerț mai echitabil. Pentru a te asigura că micii producători primesc un venit decent, poți cumpăra produse din comerțul echitabil.

Sustenabilitatea este garanția unui viitor mai bun. 

Din cauza situației actuale, este foarte important să se ia măsuri pentru a atenua efectele încălzirii globale sau poluării. Deci să garantăm evitarea unor evenimente precum topirea polilor sau schimbările climatice care vor garanta generațiilor viitoare o viață adecvată, mai bună.