Avertisment la Davos: Flirtăm cu dezastrul. Unii sunt conștienți că ce fac nu e compatibil cu supraviețuirea umană

Avertisment la Davos: Flirtăm cu dezastrul. Unii sunt conștienți că ce fac nu e compatibil cu supraviețuirea umană

Într-un discurs fără menajamente în faţa liderilor politici şi economici ai planetei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat miercuri la Davos că omenirea „priveşte în ochiul unui uragan de categoria 5″.

De pe prima scenă a Forumului Economic Mondial, Guterres a oferit o evaluare usturătoare a „stării deplorabile a lumii noastre”.

„Lumea noastră este lovită de o furtună perfectă pe mai multe fronturi", a spus el, enumerând ameninţările: recesiunea globală, războiul din Ucraina, inegalităţile în creştere, criza costului vieţii, care evoluează rapid, nivelul ridicat al datoriilor ţărilor vulnerabile şi sechelele pandemiei de coronavirus.

ADVERTISING

Secretarul general al ONU a susţinut că „suntem pe cale să pierdem bătălia" cu încălzirea globală.

„Flirtăm cu un dezastru climatic. Fiecare săptămână aduce o nouă poveste de groază despre climă", a spus el.

Guterres i-a acuzat pe producătorii de combustibili fosili și pe cei care investesc în acest sector că „accelerează extinderea producției, fiind perfect conștienți de faptul că modelul lor de afacere nu este compatibil cu supraviețuirea umană".

„Săptămâna trecută am aflat că anumiți producători de combustibili fosili erau pe deplin conștienți în anii 1970 că produsul lor de bază ne încălzea planeta", a spus el, făcând aluzie la o analiză care a arătat că oamenii de știință de la ExxonMobil au prezis cu mult timp înainte încălzirea globală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a arătat că angajamentul de limitare a creşterii temperaturilor pe planetă la 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale „se spulberă", iar clima se îndreaptă către o încălzire cu 2,8 grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇