Guvernul aprobă redeschiderea unor mine. Va fi afectată și Roșia Montană?

Guvernul aprobă redeschiderea unor mine. Va fi afectată și Roșia Montană?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a respins, joi, cererea societăţii Roşia Montană Gold Corporation SA de prelungire a licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint din perimetrul Roşia Montană.

Vineri dimineaţă, Societatea Academică din România (SAR), fondatoarea proiectului România Curată, susţine că Guvernul va aproba un proiect de OUG care permite companiei exploatarea chiar şi fără licenţă, practic ordonanța ar duce la redeschiderea minei de aur de la Roșia Montană.

În replică, ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că într-adevăr Guvernul a aprobat un proiect care modifică legea minelor, însă acesta nu schimbă nimic din ce a fost decis referitor la Roşia Montană.

Ce-a modificat Guvernul: Exploatarea materiilor critice din iazuri

Executivul a aprobat proiectul care oferă posibilitatea de a exploata materialele critice, în iazuri şi pe halde.

ADVERTISING

”Astăzi am avut aprobat proiectul care se referă la legea minelor, la materialele neenergetice, pentru că avem un Regulament european, al PE şi al Consiliului, din 11 aprilie 2024, care instituie un cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure şi durabile cu materii prime critice şi modifică o serie de regulamente europene”, a spus Oprea, la Palatul Victoria.

S-a transpus în legea din România această posibilitate de a exploata materialele critice, cu un accent deosebit pe iazuri şi pe halde.

”A fost un efort al europarlamentarilor români, ei au introdus acest amendament, astfel încât să existe posibilitatea, dacă în iazuri sunt materiale care pot fi importante pentru economia României şi UE, să le putem exploata dacă există tehnologii prietenoase cu mediul şi care nu produc o poluare, astfel încât să rezolvăm o problemă de mediu pe care astăzi o avem în România. Vorbim despre iazurile de decantare şi despre halde. Din această perspectivă, propunerea cu care am venit astăzi va rezolva probleme de mediu şi nu va crea altele”, a subliniat Oprea. 

ADVERTISING

În plus, s-a venit şi cu precizări referitoare la valorificarea golurilor miniere din saline, de către Compania Naţională Salrom, astfel încât din punct se vedere turistic, medical, să fie făcute investiţii.

”Există această oportunitate de a deschide mineritul pentru materialele critice, cu o condiţie esenţială, aceea ca reprezentanţii comunităţilor locale să fie implicate şi să îşi dorească acest lucru.

Ceea ce înseamnă că dacă există tehnologii bune care să dea încredere şi confort comunităţilor locale că această exploatare minieră este prietenoasă cu mediul, eu cred că în aceste condiţii vom putea discuta despre activitatea de minerit în România”, a explicat ministrul. 

Întrebat în mod clar dacă modificările aduse legii minelor afectează proiectul Roşia Montană, ministrul a spus: ”Nu (..) pentru că ANRM, care se transformă ca instituţie, are competenţă asupra licenţelor, licenţele nu sunt în responsabilitatea Ministerului Economiei, drept urmare, această lege nu modifică nimic din ce a fost decis referitor la Roşia Montană”.

ADVERTISING

Acuzaţiile România Curată

Înainte de şedinţa de guvern, Romaniacurata.ro susţinea că ”Guvernul invocă, în mod manipulator un regulament european care se referă la aşa-zisele materii critice, pe lista cărora NU se află aurul şi argintul. 

În motivarea OUG se invocă Regulamentul European Critical Raw Materials Act (CRMA), care creează un cadru pentru selectarea şi implementarea proiectelor strategice, care pot beneficia de condiţii favorabile de autorizare şi de asigurare a accesului la finanţare şi stabileşte cerinţele naţionale pentru dezvoltarea programelor de explorare geologică în Europa, cu scopul de a creşte capacităţile de extracţie, procesare şi reciclare a materiilor prime critice în UE”.

OUG este o modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, care, în opinia reprezentanţilor SAR, nu face distincţie între materiile critice şi strategice şi restul resurselor miniere.

Proiectul de OUG poate fi consultat AICI

”Practic, OUG ar extinde excepţiile vizate de Regulamentul european CRMA strict pentru materiile critice la toate resursele miniere! Iniţial, Guvernul a vrut să facă modificările printr-un proiect legislativ trimis în Parlament, dar pentru a evita dezbaterea publică şi mobilizarea civică a apelat la varianta OUG”, argumentează SAR.

Romaniacurata.ro afirmă că, pe lângă modificări aparent benefice - legate de respectarea legislaţiei din domeniul mediului - principala schimbare pe care ar aduce-o ordonanţa de urgenţă este introducerea unui articol în Legea Minelor legat de posibilitatea redeschiderii minelor închise.

„Art. 53 indice 1.

(1) Pot fi redeschise la iniţiativa autorităţii competente, cu avizul ministerului de resort, mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice (...) a căror închidere definitivă a fost aprobată prin hotărâre a guvernului, în următoarele situaţii:

a) mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, închise, pentru care operatorii economici au deţinut actul juridic prevăzut la art. 3 pct. 17 (adică licenţa minieră, potrivit SAR - n.red.) ori au desfăşurat activităţi pe baza avizelor la programele anuale de exploatare şi/sau programelor anuale de lucrări;

b) mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice care au constituit obiectul unei concesiuni miniere a cărei perioadă de valabilitate a expirat;

c) mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, situate în interiorul unor perimetre de exploatare cu activitatea oprită înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ şi care nu fac obiectul unei licenţe."

Minele pot fi redeschise la solicitarea firmelor interesate, cu avizul ministerului de resort, emis potrivit strategiilor şi politicilor din domeniu, prin hotărâre a guvernului, la iniţiativa autorităţii competente care verifică îndeplinirea criteriilor privind capacitatea tehnică şi financiară a solicitanţilor, precum şi cu respectarea legislaţiei de mediu în vigoare.

”Practic, prin simplul fapt că a deţinut o licenţă minieră, RMGC poate cere şi să obţină redeschiderea minelor de la Roşia Montană oricând! Ca şi cum termenul de valabilitate nu ar mai avea nicio importanţă. Adică şi fără o licenţă valabilă!”, este concluzia celor de la SAR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇