Gabriel Resources a cerut României să îi prelungească cu 5 ani durata licenței de la Roșia Montană

Gabriel Resources a cerut României să îi prelungească cu 5 ani durata licenței de la Roșia Montană
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Roşia Montană Gold Corporation (companie deţinută de firma canadiană Gabriel Resources) a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu încă 5 ani a licenţei de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, care urmează să expire pe 20 iunie.

În plus, canadienii şi-au reînnoit solicitările adresate ANRM pentru emiterea de licenţe de exploatare pentru perimetrele Rodu-Frasin şi Tarniţa, din cadrul prospectului Bucium, la care susţin că au dreptul încă din 2007, conform Profit.ro.

ADVERTISING

″ANRM nu s-a pronunţat timp de 16 ani asupra solicitărilor de licenţe pentru Bucium, deşi era obligată legal să o facă. RMGC a insistat recent pe lângă ANRM să emită licenţele de exploatare pentru cele 2 proiecte Bucium, în acord cu solicitările.

De-a lungul procedurii de arbitraj de la ICSID, statul român şi-a menţinut constant poziţia potrivit căreia solicitările de licenţe pentru proiectele Bucium sunt în continuare în curs de aprobare la ANRM, poziţie pe care s-a întemeiat şi decizia arbitrală majoritară″, a transmis Gabriel Resources, care controlează RMGC.

ADVERTISING

Compania canadiană a denunțat în raportul anual ”controale abuzive” ale ANAF.

RMGC susţine că, de la depunerea Arbitrajului ICSID, a fost supusă la mai multe audituri privind TVA și alte investigații de Agenția Națională de Administrare Fiscală din România (ANAF).

"Calendarul, domeniul de aplicare și modul de implementare a acestor audituri și investigații sunt, în opinia lui Gabriel și a RMGC, excesive și represalii față de urmărirea de către societate a Arbitrajului ICSID….

Aceste rapoarte de constatare au evaluat tranzacții în valoare totală de aproximativ 239 milioane de dolari și susțin că diverse sume au fost deduse în mod incorect în scopuri fiscale, ajustând eronat TVA-ul și cu inexactități privind impozitarea muncii.

ADVERTISING

ANAF a concluzionat că cheltuieli de 19,4 milioane de dolari au fost presupus a fi fost efectuate în scopuri care nu erau direct legate de realizarea obiectului de activitate al RMGC (….) Gabriel și RMGC vor continua să conteste și să conteste cu fermitate investigațiile abuzive desfășurate în continuare de ANAF și rapoartele de constatare defectuoase”, se arată în raportul citat de G4Media.

Gabriel Resources adaugă că a reuşit să obţină angajamente ferme brute de finanţare în valoare de până la 5,575 milioane dolari de la mai mulţi investitori, care urmează să cumpere acţiuni noi emise la preţul de 2 cenţi/titlu, egal cu cel de pe Bursa din Toronto din momentul de faţă, prin tranzacţii a căror finalizare este aşteptată în jurul datei de 23 mai.

″Fondurile nete obţinute din plasamentul privat vor fi utilizate pentru finanţarea planurilor strategice în curs ale companiei, incluzând

  • (i) posibilitatea de a face demersuri de anulare a deciziei ICSID din 8 martie 2024 (care a dat câştig de cauză României în arbitrajul Roşia Montană – n.red.),
  • (ii) menţinerea drepturilor şi participaţiilor Gabriel Resources în legătură cu concesiunea pentru exploatare Roşia Montană şi cu proiectele Bucium
  • (iii) finanţarea nevoilor de capital de lucru″, a anunţat Gabriel Resources.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇