2023 nu a fost unul fericit pentru planetă, dar iată 5 motive de optimism în 2024

2023 nu a fost unul fericit pentru planetă, dar iată 5 motive de optimism în 2024
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Anul 2023 nu a fost unul prea fericit din perspectiva evenimentelor climatice, creșterea fără precedent a temperaturilor la nivel global generând numeroase fenomene meteorologice extreme mortale. Iar oamenii de știință avertizează că situația ar putea continua să se înrăutățească în 2024.

Printre atâtea vești proaste, există însă și câteva motive pentru a privi cu mai mult optimism anul ce vine, de la progresele în domeniul energiei regenerabile la avântul vânzărilor de mașini electrice, scrie CNN.

ADVERTISING

Energia regenerabilă, în creștere

O veste încurajatoare a venit din Portugalia, care, timp de o săptămână, a reușit să producă o cantitate mai mare de energie verde decât a putut consuma. Între 31 octombrie și 6 noiembrie, această țară cu mai mult de 10 milioane de locuitori s-a bazat exclusiv pe energie din surse regenerabile, stabilind un nou record mondial.

Agenţia Internaţională a Energiei se așteaptă ca 2023 să fie anul în care a fost înregistrată cea mai mare creștere a capacităţii globale de energie regenerabilă, iar China, țara care poluează cel mai mult, a făcut a făcut la rândul său progrese semnificative, fiind pe cale să-și atingă țintele privind energia eoliană și solară cu cinci ani mai devreme.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iar dezvoltarea tehnologiilor în domeniul energiei regenerabile este în plin avânt. De pildă, o companie din Scoția a dezvoltat o turbină eoliană cu formă de fagure, mai ieftină și mult mai ușor de montat decât cele clasice. Află ce alte avantaje mai are

Un acord climatic privind combustibilii fosili

Aproape 200 de țări s-au angajat la summitul mondial pentru acțiuni climatice COP28 care a avut loc în decembrie să contribuie la o ”tranziție de la combustibilii fosili în sistemele energetice”, fiind pentru prima dată când au fost vizați într-un acord COP toți combustibilii fosili.

ADVERTISING

Un nou tip de baterie pentru stocarea energiei regenerabile ar putea grăbi finalul erei combustibililor fosili.

Mai puțin copaci tăiați în Amazonul brazilian

După ani de despăduriri masive în Amazonul brazilian, anul acesta s-au făcut progrese însemnate pentru reducerea distrugerii pădurilor. În iulie, datele au arătat un declin de 22,3% a defrișărilor în ultimele 12 luni. Protejarea celei mai mari păduri tropicale a lumii este considerată esențială pentru combaterea schimbărilor climatice.

Stratul de ozon se vindecă

Stratul de ozon este pe cale să se refacă complet în câteva decenii, pe măsură ce substanțele chimice care consumă ozon sunt eliminate la nivel global, au anunțat în ianuarie experții ONU. Acest strat protejează planeta de razele ultraviolete nocive. Dacă măsurile actuale sunt menținute, stratul de ozon își poate reveni la nivelurile din 1980 până în 2040 în cea mai mare parte a lumii.

Accelerarea vânzărilor de mașini electrice

Popularitatea mașinilor electrice, esențiale pentru decarbonizarea transportului rutier, a fost în creștere anul acesta. În SUA, vânzările au atins un nou record, americanii cumpărând un milion de vehicule electrice în 2023. Creșteri importante s-au înregistrat și în China și în Europa.

Chiar sunt mașinile electrice mai curate decât cele pe benzină sau diesel? Vezi care este verdictul experților

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇