Radio România a deschis o investigație ce vizează modificarea unui articol din 2018 referitor la Nicolae Ciucă

Radio România a deschis o investigație ce vizează modificarea unui articol din 2018 referitor la Nicolae Ciucă

Radio România a anunțat, duminică, că investighează circumstanțele în care a fost modificat pe site-ul postului național de radio un articol din 22 iunie 2018 referitor la Nicolae Ciucă, în prezent premier desemnat. E vorba de o declarație a acestuia în care spunea că nu va face politică.

„Din datele noastre, această modificare a avut loc în data de 22 octombrie a.c., la ora 18.13. Până la elucidarea circumstanțelor în care s-a întâmplat acest lucru, Radio România a decis republicarea articolului în cauză în exact aceeași formă în care a fost publicat inițial, la adresa aceasta.

ADVERTISING

Am ales să păstrăm deocamdată pe site articolul modificat la adresa inițială - din rațiuni care țin de investigația internă, în curs, și cea care va urma din partea organelor abilitate. Până acum nu există indicii că ar fi fost rezultatul unui proces editorial intern, cu atât mai puțin rezultatul unui act de cenzură în Radio România”, se arată în comunicatul oficial.

În fapt, primele informații sugerează că ar fi vorba de un acces neautorizat în sistemele Radio România, ceea ce poate constitui o faptă penală, în cazul în care se va dovedi acest lucru.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel, în perioada imediat următoare toate sistemele informatice ale Radio România vor face obiectul unui audit de securitate și vom cere și sprijinul instituțiilor cu atribuții în acest domeniu.

„În funcție de rezultatele acestei investigații vom sesiza – dacă este cazul – organele de urmărire penală abilitate. Având în vedere potențialul de faptă penală al acestui incident, nu vom putea oferi în perioada următoare amănunte suplimentare, pentru a nu pune în pericol ancheta. Radio România regretă profund acest incident”, conform sursei citate.

ADVERTISING

Reacția președintelui BRAT

În context, președintele Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT), Dragoș Stanca, a transmis că Radio România merită întregul sprijin al comunității media și al cetățenilor pentru că a acționat ferm și corect în fața unui posibil act de cenzură.

„Este evident deja că jurnalismul liber, realizat în interesul public, încurcă un stat din ce în ce mai iritat de rigorile democrației, încurajat în această atitudine chiar de exemplul personal al unui președinte care nu mai acordă interviuri de mulți ani, care nu acceptă nici o dezbatere publică reală și căruia i se citește pe față alergia la orice interacțiune necontrolată cu presa.

Ok, înțelegem că sunteți mai relaxați să aveți disciplină militară la vârful Guvernului, într-un stat încă democratic, dar cu părere de rău vă informăm că site-ul Radio România nu e gazeta unei unități militare. Mai clar fie spus: nu e a al vostru, ci al meu și al cetățenilor care-și plătesc cinstit taxele la zi, și care suportă în foarte mare măsură toate costurile de operare ale Radioului Național”, a scris pe Facebook Dragoș Stanca.

Acesta amintește aceste costuri de operare se ridică anual la aproximativ 75 de milioane de euro.

„În concluzie, eu unul o să urmăresc cu mare atenție și foarte multă îngrijorare derularea anchetei cerute de conducerea Radio România (care merită felicitări pentru decizie). Gândul că noul foarte posibil viitor premier ar fi putut ordona sau influența în orice fel, direct sau nu, executarea unui act de cenzură a presei este extrem de îngrijorător pentru orice cetățean responsabil”, a încheiat Dragoș Stanca.

C.P.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇