ONU critică suspendarea de către Twitter a conturilor unor jurnaliști, UE amenință cu sancțiuni

ONU critică suspendarea de către Twitter a conturilor unor jurnaliști, UE amenință cu sancțiuni

Organizaţia Naţiunilor Unite a denunţat cu fermitate vineri suspendarea de către proprietarul reţelei de socializare Twitter, Elon Musk, a conturilor mai multor jurnalişti americani, în timp ce UE l-a amenințat pe Elon Musk cu sancțiuni.

„Suntem foarte nemulţumiţi de suspendarea arbitrară a conturilor jurnaliştilor vazute pe Twitter. Vocile mass-media nu trebuie reduse la tăcere pe o platformă care se pretinde a fi un spaţiu al libertăţii (…) Decizia creează un precedent periculos într-un moment în care jurnaliştii de pretutindeni se confruntă cu cenzura, ameninţări fizice şi chiar mai rău”, a afirmat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, potrivit AFP, citată de Agerpres.

ADVERTISING

Uniunea Europeană îl amenință pe Musk cu sancţiuni

Și Uniunea Europeană a luat poziție, amenințându-l pe miliardarul Elon Musk cu sancţiuni, transmite CNBC, potrivit News.ro

Vera Jourova, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, a afirmat într-un tweet că vestea despre ”suspendarea arbitrară a jurnaliştilor de pe Twitter este îngrijorătoare”.

Iar Musk se confruntă acum cu posibile sancţiuni din partea UE.

„Legea UE privind serviciile digitale impune respectarea libertăţii presei şi a drepturilor fundamentale. Acest lucru este consolidat prin #MediaFreedomAct. @elonmusk ar trebui să fie conştient de asta”, a spus Jourova.

ADVERTISING

Ea a mai adăugat: ”Sunt nişte linii roşii. Şi sancţiuni, în curând”. Jourova nu oferit alte detalii despre sancţiuni.

În conformitate cu Legea privind serviciile digitale a UE, companiile pot fi amendate cu până la 6% din veniturile lor anuale globale pentru încălcări.

DSA, care a intrat în vigoare pe 16 noiembrie, solicită platformelor mari să elimine conţinutul dăunător, să implementeze protecţii pentru drepturile utilizatorilor şi să emită rapoarte de transparenţă.

Platformele Big Tech trebuie să raporteze Comisiei numărul de utilizatori finali activi pe care îi au până în februarie 2023. Apoi, au până la patru luni după ce blocul finalizează revizuirea datelor pentru a respecta regulile.

ADVERTISING

Twitter a suspendat joi seară conturile mai multor jurnalişti care relatau despre Elon Musk, la o zi după ce un cont ce raporta în mod automat deplasările avionului privat al magnatului de origine sud-africană a fost de asemenea dezactivat de pe platforma de socializare, notează DPA.

Printre conturile suspendate se află cele ale jurnaliştilor Ryan Mac de la The New York Times, Donie O'Sullivan de la CNN, Matt Binder de la Mashable, Drew Harwell - The Washington Post, cel al comentatorului politic Keith Olbermann şi cel al lui Steve Herman, de la postul de radio Voice of America, finanţat de guvernul american

Musk ocupă funcţia de CEO al Twitter din octombrie, după ce a cumpărat compania pentru 44 de miliarde de dolari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇