Green fact checking-ul săptămânii: Știri interpretate eronat, ce susțin că Elveția urmează să interzică mașinile electrice din cauza consumului mare de energie electrică

Green fact checking-ul săptămânii: Știri interpretate eronat, ce susțin că Elveția urmează să interzică mașinile electrice din cauza consumului mare de energie electrică

Informații de context

Pe rețelele sociale circulă o serie de afirmații false despre vehiculele electrice și anume că Elveția ar urma să interzică vehiculele electrice.

În realitate, Elveția are în vedere o serie de măsuri de conservare a energiei electrice, însă care ar fi implementate în cazul în care țara s-ar confrunta cu o criză majoră a energiei. Un proiect legislativ  dezbătut recent recomandă, în eventualitatea unei crize grave a alimentării cu energie, utilizarea vehiculelor electrice doar pentru călătorii de strictă necesitate, precum deplasarea la locul de muncă sau vizita la medic.

Un purtător de cuvânt al guvernului elvețian a declarat pentru Agenția France-Presse că, în conformitate cu proiectul de regulament, restricțiile ar fi implementate doar în cazul extrem în care alte măsuri pentru conservarea energiei electrice s-ar dovedi ineficiente.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

ADVERTISING

“Guvernele vor să-i oblige pe oameni să folosească vehicule electrice, astfel încât să poată opri mașina unui șofer după bunul plac.”

“Mașinile electrice, la fel ca un cont bancar, pot fi blocate instantaneu de către autorități, care își sporesc astfel controlul asupra populației.”

“Mașinile electrice sunt nesigure.”

“Măsurile actuale de combatere a schimbărilor climatice sunt inutile sau urmăresc o agendă ascunsă.”

Evaluarea noastră: știri interpretate eronat și afirmații false

În baza analizei noastre, considerăm că interpretarea acestei știri este eronată și exagerată pentru a valida narațiuni conspiraționiste.   

ADVERTISING

Afirmația conform căreia Elveția interzice mașinile electrice „din cauza consumului excesiv de energie” este falsă. Propunerea legislativă în discuție este doar în faza de proiect, și chiar dacă ar fi implementată, regula de limitare a folosirii vehiculelor electrice ar intra în vigoare doar în timpul unei crize extreme a alimentării cu energie. Această propunere legislativă are rolul de a oferi Elveției soluții în cazul unei crize de acest gen.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

ADVERTISING

Usatoday.com – Fact check: Switzerland mulls limits on electric cars during an energy shortage

Afp.com – Claim that Switzerland planning to ‘ban electric cars’ misleads online

Electrive.com – The truth behind the rumoured EV driving ban in Switzerland

Leadstories.com – Fact Check: Switzerland Did NOT Ban ‘Electric Cars Due To Their Excessive Energy Use’ On December 7, 2022


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇