Green fact checking-ul săptămânii: Nu este adevărat că 14 orașe din SUA vor interzice lactatele, carnea și mașinile personale, în scopul reducerii efectelor schimbărilor climatice

Green fact checking-ul săptămânii: Nu este adevărat că 14 orașe din SUA vor interzice lactatele, carnea și mașinile personale, în scopul reducerii efectelor schimbărilor climatice

Informații de context

Informațiile false au apărut recent într-un articol de pe un website cunoscut pentru publicarea de știri false, denumit The People’s Voice. Ulterior, articolul a fost redistribuit pe rețelele sociale, pe Facebook având peste 1.000 de distribuiri în decurs de trei zile.

Raportul invocat de postările false este de fapt un studiu din 2019 care oferă recomandări și analize despre cum s-ar putea reduce emisiile în orașe. Studiul Grupului C40 Cities Climate Leadership a examinat emisiile de carbon în rețeaua sa de orașe, pe diferite categorii, evidențiind sectoarele din orașe care contribuie la emisii. De asemenea, studiul a calculat schimbările din fiecare sector necesare pentru a reduce impactul consumului urban, în conformitate cu obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade C.

Grupul C40 este prezidat de primarul Londrei Sadiq Khan, iar fostul primar al orașului New York, Michael Bloomberg, este președintele consiliului de administrație. Paisprezece orașe mari din SUA sunt membre voluntare, inclusiv Chicago, Miami și New York.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi înșelătoare

ADVERTISING

„Forumul Economic Mondial își accelerează planul de a crea foamete globală”.

„Globaliștii vor să ne naționalizeze casele și mașinille”.

„Globaliștii vor să ne schimbe cu forța stilul de viață tradițional”.

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practica Marea Resetare”.

„Elitele globaliste au o agendă ascunsă de reducere a populației”.

„Încălzirea globală este o mascaradă creată pentru a distruge tradițiile”.

Evaluarea noastră:

Un articol provenit de pe site-ul The People’s Voice, cunoscut pentru răspândirea de dezinformare, vehiculează informații nefondate și interpretează în mod eronat conținutul unui raport publicat cu 4 ani în urmă. Articolul utilizează distorsiuni și deformări pentru a alimenta teorii conspiraționiste despre Forumul Economic Mondial (WEF) și criza climatică. Articolul analizat îmbină informații factuale, prezentate distorsionat, cu afirmații pur false pentru a alimenta teorii ale conspirației și a crea sentimente de teamă și neîncredere în instituțiile internaționale și problemele legate de schimbările climatice. Raportul din 2019 la care se face referire nu a fost elaborat de WEF, ci de cercetători independenți. Studiul nu solicită adoptarea anumitor politici, ci prezintă anumite puncte de referință și scenarii.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Snopes.com – 14 US Cities Say Goodbye to Meat, Dairy, and Private Cars?

Politifact.com – Social media post distorts climate report. No U.S. city is banning meat, dairy, new clothes or cars.

Reuters.com – Fact Check: US cities did not sign a WEF treaty to ban meat, dairy and cars

ADVERTISING

Usatoday.com – C40 report looked at ways to reduce carbon emissions, didn’t mandate changes | Fact check


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇