Green fact checking-ul săptămânii: Manifest ce neagă criza climatică, promovat în mod înșelător ca fiind semnat de 1600 de „oameni de știință”

Green fact checking-ul săptămânii: Manifest ce neagă criza climatică, promovat în mod înșelător ca fiind semnat de 1600 de „oameni de știință”
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Informații de context

Un articol care circulă pe Facebook, publicat pe site-ul News Addicts, susține că „mii de oameni de știință se unesc pentru a expune farsa crizei climatice”. Articolul a fost distribuit de peste 400 de ori în șase săptămâni pe Facebook si face referire la un document-manifest a cărui versiune inițială a fost publicată încă din 2019. Manifestul include câteva afirmații negaționiste  precum cea că dioxidul de carbon nu este poluant sau că nu ar exista o criză climatică.

Documentul, publicat de Global Climate Intelligence Group în august, îi descrie pe pretinșii semnatari ai manifestului ca fiind „oameni de știință și profesioniști”. Publicația USA Today  a găsit sute de exemple de semnatari care nu sunt oameni de știință, inclusiv ingineri, lucrători medicali, psihologi, avocați, arhitecți, filozofi, profesori și profesioniști în domeniul tehnologiei informației și al afacerilor. Documentul circulă și în limb română, în special pe platforma de mesagerie WhatsApp, fără a se indica, în primul rând, faptul că este vorba despre un material din 2019, lăsând impresia că este vorba despre unul actual.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

ADVERTISING

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

„Teoria schimbările climatice este o teorie inventată / o criză fabricată”.

Evaluarea noastră:

Marea majoritate așa-zișilor experți, care au semnat documentul, nu sunt oameni de știință din domeniul climatic, ci profesioniști din diferite ramuri ale ingineriei, geologiei și lumea afacerilor și mulți dintre ei nu mai sunt activi profesional. Cu alte cuvinte, documentul este semnat de multe persoane care nu au pregătirea necesară pentru evaluarea corectă a analizelor climatice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetările arată că schimbările climatice sunt determinate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane. Astfel de distorsionări, precum cea analizată, sunt cu atât mai periculoase cu cât folosesc unele generalizări false precum cea a declarației semnate de „mii de oameni de știință” într-un mod manipulatoriu pentru a conferi credibilitate unor narațiuni înșelătoare.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

ADVERTISING

Usatoday.com – False claim ‘climate crisis hoax’ statement signed by thousands of scientists

Verificat.cat – Who is behind the viral document stating that “there is no climate emergency”?

Euronews.com – Did 1,200 climate experts sign ‘declaration’ denying climate emergency?

Aap.com.au – Climate list claim melts away under closer inspection

Politifact.com – Did 1,609 scientists sign a declaration saying ‘there is no climate emergency’? Not quite


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇