Green fact checking-ul săptămânii: ”Lockdown climatic”, o interpretare distorsionată a eforturilor de gestionare a crizei climatice

Green fact checking-ul săptămânii: ”Lockdown climatic”, o interpretare distorsionată a eforturilor de gestionare a crizei climatice

Informații de context

Guvernul scoțian intenționează să revizuiască infrastructura orașelor prin crearea „vecinătăților de 20 de minute”, care urmăresc să ofere rezidenților toate serviciile de care au nevoie într-un perimetru compact, servicii la care se poate ajunge rapid, în maximum 20 de minute de mers pe jos sau cu bicicleta.

Potrivit unor interpretări tendențioase, aceste măsuri de gestionare a crizei climatice ar fi, în fapt,

menite să împiedice oamenii să călătorească în afara cartierului lor și să impună o serie de restricții de călătorie după modelul celor aplicate în pandemia de coronavirus. Astfel de interpretări tendențioase caută să exploateze frica oamenilor de eventuale noi măsuri de limitare a libertății de mișcare, similare celor luate în pandemie pentru gestionarea unei crize medicale majore.

Intervievat de Reuters, un reprezentant al guvernului scoțian a afirmat că o astfel de măsură, a „vecinătăților de 20 de minute”, are ca scop creșterea calității vieții locuitorilor printr-o abordare integrată a planificării urbante (locuințe, infrastructură de transport, școli, centre comunitare, magazine locale, asistență medicală și socială), fiind, totodată, și un răspuns adecvat la criza climatică.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

ADVERTISING

„Autoritățile inventează noi metode de control al populației.”

„Schimbările climatice, la fel ca și pandemia de COVID, sunt invenții ale guvernelor, folosite ca pretext pentru a limita libertatea oamenilor/ pentru a încălca drepturile fundamentale ale omului.”

„Schimbările climatice sunt o mascaradă.”

Evaluarea noastră: interpretări eronate și înșelătoare

În baza analizei noastre, considerăm că astfel de postari interpretează eronat anumite măsuri și politici climatice cu impact benefic asupra calității vieții. Modelul scoțian de „vecinătate de 20 de minute” nu include planuri de restricționare a libertății de circulație a cetățenilor sau de a utilizare a camerelor de supraveghere pentru a descuraja circulația.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – Fact Check-Scotland’s ‘20-minute neighbourhoods’ policy addresses climate change and infrastructure; there are no plans to imprison people or limit freedom of movement

Spice-spotlight.scot (The Scottish Parliament Information Centre) – So, what’s this about a “climate lockdown”?

ADVERTISING

Bigissue.com – Scotland aims to cut car use by creating ’20-minute neighbourhoods’ in net zero push


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇