Green fact checking-ul săptămânii: John Kerry nu a invocat sacrificiul uman pentru salvarea planetei

Green fact checking-ul săptămânii: John Kerry nu a invocat sacrificiul uman pentru salvarea planetei

Informații de context 

Afirmația provine de la un titlu publicat de către The People’s Voice, un website cunoscut pentru promovarea de știri fabricate. Titlul articolului a fost preluat masiv pe rețelele sociale.

Articolul se referă la o intervenție de pe 24 august a lui John Kerry în cadrul conferinței Scottish Global Dialogue. Nicăieri în înregistrarea video a discursului nu apar dovezi ale unor astfel de comentarii și nici nu există vreo remarcă în acest sens în transcrierea oficială a declarațiilor, publicată de către Departamentul de Stat al SUA.

Articolul din People’s Voice se referă la câteva comentarii critice făcute de Kerry  la adresa celor care contestă severitatea schimbărilor climatice. Nicăieri în corpul articolului, publicația nu oferă dovezi că fostul secretar de stat ar fi cerut ca „miliarde de oameni” să fie „sacrificați”.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

ADVERTISING

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”.

„Elitele globaliste au o agendă ascunsă de reducere a populației”.

„La fel ca pandemia, schimbarea climatică este un pretext pentru reducerea populației”

„Narațiunea încălzirii globale este folosită în scopul profitului financiar de către elita financiară globală.”

Evaluarea noastră:  

John Kerry nu a declarat că „miliarde de oameni” ar trebui „sacrificați” pentru a salva Pământul în cadrul unei conferințe desfășurate în Scoția în luna august. Remarca potrivit căreia „umanitatea este inexorabil amenințată de umanitatea însăși” a fost făcută, de fapt, în contextul criticii aduse de Kerry grupurilor care contestă dovezile științifice despre amenințarea crizei climatice. Știrea falsă prezintă deci o interpretare deformată, înșelătoare, a remarcilor făcute de John Kerry. De asemenea, nu există nicio referință la o presupusă „sacrificare a miliarde de oameni” în transcrierea oficială a comentariilor publicată pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

ADVERTISING

Această știre, apărută pe un site documentat pentru publicarea de știri false și dezinformare, reprezintă un exemplu de dezinformare, care utilizează tactici de manipulare și omisiune pentru a induce în eroare publicul și a distorsiona mesajele autentice ale unor lideri proeminenți.

Contrar afirmațiilor false  sau înșelătoare care circulă în spațiul online, rapoartele specializate și oamenii de știință arată că activitatea umană este factorul determinant al schimbărilor climatice. Cercetările arată că dezinformarea este factorul principal ce contribuie la polarizarea publicului în chestiunea crizei climatice și influențează  atitudinea publicului față de știință.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – John Kerry quote on ‘sacrificing’ billions of people to save Earth is false

Usatoday.com – False claim John Kerry pushed for mass human sacrifice as climate solution | Fact check

Leadstories.com: Fact Check: John Kerry Did NOT Say ‘We Must Sacrifice Billions Of Humans To Save Planet Earth’


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇