Green fact checking-ul săptămânii: Informații false despre Bill Gates: investiții în managementul pădurilor, nu în defrișări, pentru combaterea crizei climatice

Green fact checking-ul săptămânii: Informații false despre Bill Gates: investiții în managementul pădurilor, nu în defrișări, pentru combaterea crizei climatice

 

Informații de context

Un articol publicat online îl acuză pe Bill Gates că ar finanța defrișările masive sub pretextul combaterii schimbărilor climatice. Articolul conținând informații false s-a viralizat pe rețelele sociale. Gates se numără printre principalii investitori ai Kodama Systems,  un startup care încearcă să îndepărteze selectiv copacii din pădurile dense din California, predispuse la incendii și să le îngroape rămășițele pentru reducerea emisiilor.

Mai multe startupuri au început să exploreze potențialul de a bloca carbonul în lemn, prin îngroparea sau depozitarea resturilor de copaci în moduri care încetinesc descompunerea. Copacii sunt în mod natural eficienți în a aspira cantități mari de dioxid de carbon din aer, dar eliberează carbonul din nou atunci când mor și putrezesc pe pământ. Îngroparea copacilor în subteran ar putea preveni acest lucru și ar putea oferi o modalitate relativ ieftină și ușoară de a reduce o parte din miliardele de tone de gaze cu efect de seră despre care studiile constată că ar trebui eliminate pentru a menține temperatura globală sub control în următoarele decenii.

De exemplu, un alt start-up a dezvoltat o tehnologie bazată pe captarea carbonului prin cultivarea algelor în deșertul Sahara. Brilliant Planet a închiriat 6.100 de hectare de teren în sudul Marocului, pentru a cultiva și produce alge și a le transforma în biomasă stabilă. Ulterior, această biomasă este îngropată, unde, în principiu, rămâne stabilă timp de mii de ani, eliminând permanent CO₂ din atmosferă. Algele absorb dioxidul de carbon atmosferic și emit oxigen prin fotosinteză.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

ADVERTISING

„Fenomenul încălzirii globale nu există.”

„Încălzirea globală este o conspirație menită să provoace daune enorme sectorului energetic și societăților occidentale.”

„Narațiunea încălzirii globale este folosită în scopul profitului financiar de către elita financiară globală.”

Evaluarea Green Antifake:

În acest caz, avem de a face cu afirmații false bazate pe interpretări greșite a unor informații ce alimentează teorii conspiraționiste despre „elita globalistă” simbolizată de Bill Gates. Kodama Systems, o companie care a primit finanțare de la un fond de investiții deținut de Bill Gates, nu intenționează să taie sute de mii de km pătrați de păduri de pe teritoriul SUA. Compania a primit un grant de la guvernul american pentru un proiect de managementul pădurilor, parte dintr-un plan pe termen mai lung al guvernului SUA de prevenire și reducere a riscului incendiilor de pădure.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – Gates-backed venture will not chop down 70 million acres of trees

Apnews.com – Bill Gates-funded climate change venture doesn’t call for razing 70 million acres of trees

Greenmatters.com – Is Bill Gates Cutting Down 70 Million Acres of Trees?

ADVERTISING

Technologyreview.com – A stealth effort to bury wood for carbon removal has just raised millions


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇