Green fact checking-ul săptămânii: FALS | Schimbările climatice sunt provocate de gazele cu efect de seră, nu de „geoinginerie” sau de „chemtrails”

Green fact checking-ul săptămânii: FALS | Schimbările climatice sunt provocate de gazele cu efect de seră, nu de „geoinginerie” sau de „chemtrails”

Informații de context

Mai multe postări din social media și articole, recent apărute în spațiul online românesc, susțin că în România sunt în desfășurare operațiuni de geoinginerie care ar explica de fapt schimbările climatice ale anotimpurilor. Una dintre postările conspiraționiste oferă chiar și o explicație potrivit căreia „chemtrails reflectă căldura și microundele de la turnurile celulare și astfel modifică vremea”.

Astfel de afirmații despre operațiuni de geoinginerie și „chemtrails” care ar fi de fapt factorul declanșator al încălzirii globale circulă de mulți ani în spațiul online internațional. O serie de narațiuni conspiraționiste susțin că urmele albe lăsate de avioane pe cer sunt „urme chimice” (chemtrails), substanțe chimice toxice despre care se presupune că au fost adăugate în atmosferă de către guverne sau de către alți actori cu o agendă malefică. Aceste urme lăsate de avioane ar reprezenta manifestarea concretă a geoingineriei, o tehnologie despre care se afirmă, în mod înșelător, că ar putea influența clima.

ADVERTISING

Care sunt faptele?

Nu există nicio dovadă concludentă despre existența chemtrails sau despre programe secrete de geoinginerie din România sau de oriunde altundeva. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au oferit atât explicații științifice, cât și un argument logic solid pentru a demonta această conspirație: dacă ar exista într-adevăr un program la scară largă de pulverizare a substanțelor din avioane, atunci ar trebui să existe și un program de operare amplu pentru fabricarea, încărcarea și dispersarea substanțelor. Dacă un astfel de program ar exista pe scară largă, ar include mii sau poate zeci de mii de oameni. Ar fi extraordinar de greu să se păstreze secretul total al unui astfel de program deoarece ar fi de ajuns ca doar o singură persoană din interior să dezvăluie informații folosind documente scurse, fotografii sau materiale reale. Afirmația că există un program secret global pentru pulverizarea din aeronave a unor substanțe chimice nu este susținută de dovezi clare, valide.

ADVERTISING

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că schimbările climatice sunt determinate de gazele cu efect de seră emise de activitățile umane. Potrivit cercetătorilor, tehnologiile de geoinginerie sunt încă în curs de dezvoltare și nu sunt încă utilizate. Experții au dezmințit în mod repetat teoria conspirației „chemtrails”. De exemplu, directorul Laboratorului de Științe Chimice al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA a confirmat pentru USA Today că „schimbările climatice nu sunt o consecință a unor intervenții climatice sau a geoingineriei”.

Într-adevăr, este posibilă o formă localizată de manipulare a vremii, numită însămânțarea norilor, care utilizează aeronave pentru a induce precipitații. Dar acest lucru poate crește doar precipitațiile la o „microscală” într-o zonă localizată.

Urmele albe lăsate de avioane pe cer sunt cunoscute sub numele de dâre de condens sau contrails, cum este cunoscut termenul în engleză. Acestea se formează atunci când gazele de eșapament ale motoarelor avionului se amestecă cu aerul rece și umed de la altitudini mari. Gazele de eșapament conțin vapori de apă, iar atunci când acești vapori intră în contact cu aerul rece, se condensează și îngheață, formând cristale de gheață. Aceste cristale de gheață rămân în urma avionului, creând acele dâre albe vizibile pe cer. Contrails se pot dizolva rapid sau pot persista și se pot răspândi, în funcție de condițiile atmosferice.

ADVERTISING

În cadrul Antifake.ro, am demontat în trecut o serie de știri false care promovau narațiunile conspiraționiste centrate pe „chemtrails” si geoinginerie.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”;

„Încălzirea globală este o escrocherie a elitelor globaliste/ guvernelor care au interese ascunse/ malefice”.

„Încălzirea globală este indusă, în mod artificial, prin geoinginerie.”

„Se încearcă controlul populației și al climei prin pulverizări chimice în atmosferă (chemtrails).”

„Chemtrailizarea României are loc sub ochii noștri.”

Evaluarea noastră:

Fals. Schimbările climatice sunt cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră, nu de chemtrails sau geoinginerie. Nu există nicio dovadă clară despre existența chemtrails sau despre programe secrete de geoinginerie din România sau de oriunde altundeva.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

keith.seas.harvard.edu – Chemtrails Conspiracy Theory

reuters.com – Climate change is not a cover-up for humans intentionally controlling the weather

cam.ac.uk – Social media posts around solar geoengineering ‘spill over’ into conspiracy theories

rmets.org – Contrail clouds and climate change

mediastandard.ro – Pastila de (DEZ)INFORMARE: Chemtrails – teoria conspirației care nu lasă urme

pressone.ro – Un cercetător român explică de ce nu ar trebui să te temi de dârele lăsate în urmă de avioane

antifake.ro – Green fact checking-ul săptămânii: Este geoingineria cauza schimbărilor climatice? Nu!

factual.ro – FALS – Nu există un studiu care atestă existența chemtrails


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇