Green fact checking-ul săptămânii: FALS | Inundațiile catastrofale din Dubai sunt un efect al schimbărilor climatice, nu al tehnologiei de „însămânțare a norilor”

Green fact checking-ul săptămânii: FALS | Inundațiile catastrofale din Dubai sunt un efect al schimbărilor climatice, nu al tehnologiei de „însămânțare a norilor”
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Informații de context

Mai multe articole și postări din spațiul online românesc, promovează speculații potrivit cărora inundațiile catastrofale din Dubai din luna aprilie, sunt de fapt rezultatul exclusiv al operațiunilor de „însămânțare a norilor”. Între 15 și 16 aprilie, în mai multe părți ale Emiratelor Arabe Unite a plouat abundent, fiind înregistrate în decurs de doar 24 de ore, cantități de precipitații mai mari decât cele însumate într-un an întreg.

Care sunt faptele?

Într-adevăr, este posibilă o formă localizată de manipulare, la scară redusă, a vremii, numită „însămânțarea norilor”, care utilizează aeronave pentru a induce precipitații.  În scopul creșterii resurselor de apă dulce într-o regiune foarte aridă, Emiratele Arabe Unite au dezvoltat începând cu anul 2002, unul dintre cele mai extinse programe de însămânțare a norilor din lume. Însă, aceasta procedură nu poate crește nivelul de precipitații decât la o „microscală” într-o zonă localizată. Precipitațiile abundente din Dubai au fost parte dintr-un fenomen meteorologic la scară regională. Chiar dacă însămânțarea norilor ar fi avut loc în timpul furtunii, ar fi avut cel mult un efect marginal asupra cantității de precipitații, și numai în zonele locale. Amploarea ploilor din mai multe țări din regiune și impactul limitat al însămânțării norilor în general, sugerează că aceasta tehnologie nu a jucat un rol semnificativ.

Câteva argumente științifice care demontează teoria falsă a inundațiilor cauzate de „însămânțarea norilor”, așa cum au fost prezentate de diferiți experți, cercetători și profesori din domeniul științelor climatice:

Dr. Friederike Otto, profesor și expert în climatologie la Grantham Institute – Climate Change and the Environment, din cadrul Imperial College London, a confirmat că ploile abundente din Dubai nu s-au produs din cauza însămânțării norilor ci din cauza schimbărilor climatice.  Explicația în acest caz este că ploile devin mult mai abundente în întreaga lume pe măsură ce clima se încălzește, deoarece o atmosferă mai caldă poate reține mai multă umiditate.

Profesorul Maarten Ambaum, expert în meteorologie de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a oferit o explicație similară. Astfel, nivelurile de precipitații precum cele din Dubai pot deveni extreme din cauza schimbărilor climatice, deoarece o atmosferă mai caldă va reține mai mulți vapori de apă. Deși Dubai are un program operațional de însămânțare a norilor pentru a spori precipitațiile în această parte aridă a lumii, nu există nicio tehnologie care să creeze sau chiar să influențeze semnificativ acest tip de precipitații. Mai mult, nu au avut loc recent operațiuni de însămânțare a norilor în această zonă. Însămânțarea norilor implică în general răspândirea unor particule fine în norii existenți în care condițiile de vânt, umiditate și praf sunt insuficiente pentru a duce la ploaie. În acest caz particular, nu ar fi existat niciun beneficiu pentru a însămânța acești nori, deoarece se prevedea că vor produce oricum ploi substanțiale.

Profesorul de fizică atmosferică Giles Harrison, de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a reiterat aceeași idee a lipsei de corelare între precipitațiile abundente din Dubai și tehnologia de însămânțarea norilor. Precipitațiile abundente din Dubai, au fost parte dintr-un fenomen meteorologic la scară regională, și nu pot fi explicate prin tehnologia de însămânțare a norilor care se aplică local, la o micro-scară.

Privind datele de la sistemul global de monitorizare și prognoză al inundațiilor, a existat o avertizare timpurie foarte clară privind inundațiile de amploare din regiunea Emiratelor. Astfel, prognozele meteorologice precum cele de la Global Flood Awareness System (GloFAS), sistem asociat Comisiei Europeane, au indicat foarte precis înainte cu o săptămâna, un risc ridicat de inundații în regiunea Dubaiului. Sistemele de prognoză precum GloFAS utilizează observații detaliate ale condițiilor din mare, aer și uscat și le combină în modele de prognoză pentru a prezice viitoare inundații.

Criza climatică generează vreme extremă pe întreaga planetă. Schimbările climatice, parțial determinate de dioxidul de carbon, au dus deja la îmbolnăviri, decese, fenomene meteorologice extreme și perturbarea sistemelor agricole. Contrar afirmațiilor false  sau înșelătoare care circulă în spațiul online, rapoartele specializate și oamenii de știință au arătat că activitatea umană este factorul determinant al schimbărilor climatice.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Prin controlul climei se încearcă controlul populației și instaurarea unei dictaturi a Ocultei”.

„Totul este o mascaradă, autoritățile ascund adevărul, mass media globaliste mint, experții și oamenii de știință mint, sunt vânduți sistemului.”

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”.

Evaluarea noastră:  

Fals. Nu există nicio dovadă științifică ce demonstrează că tehnologia de „însămânțare a norilor” a fost cauza inundațiilor fără precedent din Dubai. Precipitațiile abundente din Dubai au fost parte dintr-un fenomen meteorologic la scară regională și nu pot fi explicate prin tehnologia de însămânțare a norilor care se aplică la o scară foarte mică, locală. Ploile abundente din Dubai nu s-au produs din cauza însămânțării norilor ci din cauza schimbărilor climatice.  Explicația în acest caz este că ploile devin mult mai abundente în întreaga lume pe măsură ce clima se încălzește, deoarece o atmosferă mai caldă poate reține mai multă umiditate. Sistemul global de prognoză al inundațiilor (GloFAS) a emis o avertizare timpurie foarte clară privind riscul ridicat al unor inundații de amploare în regiunea Emiratelor.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

reuters.com – What caused Dubai floods? Experts cite climate change, not cloud seeding

newscientist.com – What is cloud seeding and did it cause the floods in Dubai?

sciencemediacentre.org – expert reaction to claims heavy rain in Dubai was caused by cloud seeding

reading.ac.uk – ‘Cloud seeding did not cause Dubai floods’, expert says

bbc.com – What is cloud seeding and did it cause Dubai flooding?

dw.com – Fact check: Did cloud seeding cause the Dubai floods?

wired.com – No, Dubai’s Floods Weren’t Caused by Cloud Seeding

apnews.com – Here’s why experts don’t think cloud seeding played a role in Dubai’s downpour

france24.com – No, the Dubai floods weren’t caused by cloud seeding

britannica.com – cloud seeding

verificat.afp.com – Experții spun că vremea extremă din Dubai nu a fost cauzată de însămânțarea norilor

spotmedia.ro – Cum s-au produs ploile record din Dubai. Operațiunea veche de zeci de ani pe care unii oameni o consideră vinovată

antifake.ro – Green fact checking-ul săptămânii: Este geoingineria cauza schimbărilor climatice? Nu!

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇