Green fact checking-ul săptămânii: Factorul determinant al schimbărilor climatice moderne este activitatea umană, nu Soarele

Green fact checking-ul săptămânii: Factorul determinant al schimbărilor climatice moderne este activitatea umană, nu Soarele

Informații de context

O postare pe Facebook, din 18 ianuarie 2024, prezintă o imagine a Soarelui și a planetelor sistemului solar în care Soarele este etichetat cu mențiunea „acesta este cel ce controlează clima”, în timp ce un punct relativ mic, care pare a fi Pământul, este etichetat cu mențiunea „aici trăiești tu”. Mulți comentatori au interpretat postarea ca pe o dovadă că oamenii nu sunt responsabili pentru schimbările climatice contemporane. Imaginea, care a fost postată pe grupul de Facebook „Climate Con”, a fost distribuită de peste 600 de ori într-o lună.

ADVERTISING

Soarele nu influențează clima Pământului în așa măsură încât să determine schimbările climatice accelerate observate în ultimele decenii la nivel planetar. Organizațiile științifice și oameni de știință susțin, într-un procent covârșitor,  că activitatea umană este factorul determinant al încălzirii globale. Dacă Soarele ar fi fost parțial responsabil pentru schimbările climatice, ar fi existat și o creștere măsurabilă a radiației solare începând de la sfârșitul anilor 1970, când oamenii de știință au început să observe o creștere rapidă a temperaturilor la nivel global.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă activitatea solară ar fi factorul determinant al schimbărilor climatice, încălzirea s-ar observa în fiecare strat al atmosferei Pământului. NASA a raportat că există încălzire în atmosfera inferioară, dar răcire în stratosfera superioară, observație ce confirmă că activitatea umană este cauza principală a schimbărilor climatice.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

ADVERTISING

„Schimbările climatice sunt o mascaradă.”

Evaluarea Green Antifake: Avem de a face cu un subiect scos din context.

În baza analizei noastre, considerăm că afirmațiile despre  „influența Soarelui asupra Pământului drept cauză principală a schimbărilor climatice” sunt contrazise de dovezile științifice. Contrar afirmațiilor false care circulă în spațiul online, rapoartele specializate și oamenii de știință au arătat că activitatea umană este factorul determinant al încălzirii globale. În timp ce Soarele are un impact semnificativ asupra climei Pământului, el nu este responsabil pentru schimbările climatice moderne. Există dovezi ample că emisiile de gaze cu efect de seră cauzate prin activitatea umană determină schimbările climatice moderne. Astfel de distorsionări, precum cea analizată, sunt cu atât mai periculoase cu cât folosesc unele date științifice într-un mod selectiv și manipulatoriu pentru a conferi credibilitate unor narațiuni înșelătoare.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – The sun is mighty, but modern climate change is caused by human activity

Politifact.com – Climate change is “dictated by solar activity and the moon” and has “nothing to do with mankind.”

Climate.gov – Couldn’t the Sun be the cause of global warming?

Nasa.gov – Is the Sun causing global warming?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇