Green fact checking-ul săptămânii: Dezmințire: nu este adevărat că pizzeriile newyorkeze ce folosesc cuptoare pe lemne și cărbuni vor fi închise în scopul combaterii schimbărilor climatice

Green fact checking-ul săptămânii: Dezmințire: nu este adevărat că pizzeriile newyorkeze ce folosesc cuptoare pe lemne și cărbuni vor fi închise în scopul combaterii schimbărilor climatice

Informații de context

Un articol publicat în New York Post și devenit viral pe rețelele social media acuză administrația orașului New York că vrea să închidă pizzeriile tradiționale ce folosesc cuptoare pe bază de lemn și cărbuni, prin impunerea măsurii restrictive de reducere a emisiilor de carbon cu 75 la sută.

Poluarea cu particule și poluarea cu carbon nu sunt același lucru. Poluarea cu particule se referă la bucățile minuscule solide și lichide pe care le putem inhala în plămâni, cu efecte devastatoare asupra sănătății. În schimb, poluarea cu carbon se referă la gazul cu efect de seră care încălzește planeta. În timp ce un cuptor de pizzerie poate părea destul de mic în comparație cu o centrală electrică pe cărbune, ambele pot avea un impact semnificativ asupra sănătății angajaților, clienților și celor care locuiesc în preajma lor.

Cele mai vechi pizzerii din New York au folosit cuptoare cu cărbune la începutul secolului al XX-lea, fiind inițial construite pentru a coace pâine. Mai târziu, bucătarii au adoptat cuptoare cu lemne și, în cele din urmă, instalații pe gaz, până la mijlocul anilor 1900.

ADVERTISING

Cuptoarele pentru pizza utilizează în mod tradițional două tipuri de combustibil: cărbune sau lemn. Atât cuptoarele pe cărbune, cât și pe lemne eliberează particulele mici despre care s-a demonstrat că au legătură directă cu afecțiuni precum astmul, cancerul, problemele cardiace și pulmonare și problemele neurologice.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi eronate

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practica Marea Resetare”.

ADVERTISING

„Elitele globaliste vor să distrugă tradițiile și cultura locală”.

„Elitele globaliste, cu ajutorul trădătorilor locali, pregătesc instaurarea dictaturii verzi pe baza mitului schimbărilor climatice.”

Evaluarea noastră:

Afirmații înșelătoare ce alimentează teorii ale conspirației despre politicile adoptate în problema schimbărilor climatice. Pizzeriilor newyorkeze nu li se cere să reducă emisiile de carbon sau să lupte cu criza climatică, ci să reducă emisiile de micro-particule toxice care pot cauza probleme grave de sănătate dacă sunt inhalate, inclusiv bronșită, astm, boli de inimă și cancer. Contrar postărilor viralizate pe rețelele sociale, nicăieri în noile reglementări emise de administrația New Yorkului nu se face referire la reducerea dioxidului de carbon sau combaterea schimbărilor climatice prin această măsură.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Heated.world – No, climate activists are not coming for NYC pizza

Snopes.com – Explainer: About Those NYC Wood-Fired Pizzeria Rumors

Theguardian.com – Rightwingers say ‘pink-haired liberals’ are killing New York pizza. Here’s what’s really happening

Bbc.com – Plan to slice New York pizza oven emissions by 75% causes backlash

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇