Green fact checking-ul săptămânii: Dezinformare despre rezervele de petrol și rolul științei privind criza climatică

Green fact checking-ul săptămânii: Dezinformare despre rezervele de petrol și rolul științei privind criza climatică

Informații de context

Postarea cu acest videoclip a primit peste 10.000 de aprecieri și este similară cu postări conspiraționiste din trecut, care atribuiau familiei Rockefeller invenția termenului „combustibil fosil” pentru a „induce ideea de penurie” și de a menține ridicat prețul petrolului.

În realitate, termenul „combustibil fosil” a fost adoptat pentru a descrie resursele naturale cum ar fi petrolul, cărbunele și gazele naturale, care s-au format în urma proceselor geologice ce au avut loc pe parcursul a sute de milioane de ani. Este, de asemenea, important de menționat că rata de consum a petrolului la nivel global depășește cu mult rata de înlocuire naturală a acestuia, cu peste un milion de ori mai rapidă. Astfel, noțiunea de „penurie” nu este un mit, ci o realitate cu care se confruntă toate națiunile lumii.

În aprilie 2022, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al Națiunilor Unite a evaluat modul în care națiunile din întreaga lume lucrează pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili. Raportul arată că multe companii petroliere studiază deja modalități de producere a unor combustibili alternativi, ceea ce indică o conștientizare a limitelor combustibililor fosili și a impactului lor negativ asupra mediului. Mai mult, arderea combustibililor fosili dăunează mediului și odată ce petrolul existent se va epuiza, nu va exista nicio modalitate de a-l înlocui.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi înșelătoare

ADVERTISING

„Încălzirea globală este o escrocherie a elitelor globaliste/ guvernelor care au interese ascunse precum menținerea unui cost ridicat al energiei”.

„Există interese ascunse pentru a controla populația prin restrângere accesului la combustibilii fosili”.

„Schimbările climatice nu există, iar criza climatică e fabricată sau este o mascaradă”.

Evaluarea noastră:

Afirmații precum cele menționate în postarea de pe rețelele sociale, cum că „rezerva de petrol a Pământului este nelimitată”, sunt false, distorsionează realitatea și subestimează importanța tranziției la energii regenerabile și au drept scop să amplifice teorii conspiraționiste despre controlul populației de către „elitele globaliste” și negarea fenomenului schimbărilor climatice. Mai mult, postarea de pe Instagram este însoțită de un disclaimer cu mesajul că informațiile prezentate sunt false.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Factcheck.org – Viral Video Makes False Claim About Global Oil Supply

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇