Green fact checking-ul săptămânii: Adevărul despre declarațiile lui John Kerry legate de acțiuni militare și agenda climatică

Green fact checking-ul săptămânii: Adevărul despre declarațiile lui John Kerry legate de acțiuni militare și agenda climatică
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Informații de context

Mai multe postări și articole în spațiul online susțin că John Kerry, emisarul special pentru climă al președintelui SUA, ar fi declarat că „elita globală ar putea fi forțată să aprobe acțiuni militare împotriva statelor recalcitrante care nu se conformează agendei climatice globaliste”. Afirmațiile au apărut în anumite publicații din România și din spațiul online internațional cunoscute pentru distribuirea de informații înșelătoare.

Care sunt faptele?

Articolul se referă la o intervenție a lui John Kerry în cadrul COP28 (Conferința ONU privind schimbările climatice din noiembrie 2023). Nicăieri în corpul articolului, publicația nu oferă dovezi sau trimiteri directe prin hyperlink că fostul secretar de stat ar fi amenințat cu posibile „acțiuni militare” împotriva statelor care nu se conformează agendei climatice.

ADVERTISING

Mai mult, nicăieri în înregistrarea video a discursului nu apar dovezi ale unor astfel de comentarii și nici nu există vreo remarcă în acest sens în transcrierea oficială a declarațiilor, publicată de către Departamentul de Stat al SUA.

De asemenea, o astfel de declarație din partea lui John Kerry nu e menționată de niciuna din marile agenții de presă internaționale.

Anterior evenimentului COP28, Kerry a criticat grupurile care contestă dovezile științifice ale crizei climatice și amenințarea acesteia, dar nu a vorbit niciodată de o intervenție militară împotriva unor state care nu respectă agenda climatică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Contrar afirmațiilor false  sau înșelătoare care circulă în spațiul online, rapoartele specializate și oamenii de știință au arătat că activitatea umană este factorul determinant al schimbărilor climatice.

Mai mult, John Kerry a fost victima unei dezinformări într-un articol publicat de către The People’s Voice, un website cunoscut pentru promovarea de știri fabricate. Acesta a fost acuzat că a invocat sacrificiul uman pentru salvarea planetei. În realitate, diplomatul american nu a făcut astfel de declarații.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”;

ADVERTISING

„Elitele globaliste vor sa impună mascarada climatica prin forța militară ”;

„Narațiunea încălzirii globale este folosită în scopul profitului financiar de către elita financiară globală”.

Evaluarea noastră:

Fals. John Kerry nu a declarat că se va apela la „intervenție armată” împotriva statelor „recalcitrante” pentru a impune respectarea agendei climatice globale, în cadrul summitului COP28 desfășurat în Dubai în luna noiembrie. Această știre, apărută pe un site cunoscut pentru publicarea de informații înșelătoare sau false, reprezintă un exemplu clar de conținut fabricat și atribuit fără dovezi unei persoane publice cu notorietate.

Acest gen de informații deformează realitatea, sugerând că acțiunile individuale nu contează în contextul schimbărilor climatice. Interpretarea este greșită și periculoasă, deoarece acțiunile la nivel individual și colectiv deopotrivă joacă un rol crucial în combaterea schimbărilor climatice.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

state.gov – COP28 Briefing with Special Presidential Envoy for Climate John Kerry

state.gov – Special Presidential Envoy for Climate John Kerry’s Remarks to the Press at the Conclusion of the UN Climate Change Conference (COP28)

unfccc.int – About COP28.

antifake.ro – Green fact checking-ul săptămânii: John Kerry nu a invocat sacrificiul uman pentru salvarea planetei

climate.nasa.gov – Scientific Consensus: Earth’s Climate Is Warming


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇