FBI a încercat să afle cine a citit un articol online, ca parte a unei investigaţii

FBI a încercat să afle cine a citit un articol online, ca parte a unei investigaţii

FBI a încercat să afle informaţii despre cititorii unui articol online, ca parte a unei investigaţii, relatează presa internaţională.

Biroul Federal de Investigaţii i-a solicitat ziarului american USA Today istoricul accesărilor unui articol în legătură cu doi agenţi ucişi în Florida, însă compania care deţine publicaţia, Gannett, s-a împotrivit cererii şi a cerut ajutorul instanţei.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Cererea FBI de a-i fi furnizate adresele IP şi numerele de telefon ale cititorilor articolului în timpul unei ferestre de 35 de minute a fost numită o “încălcare clară” a protejării libertăţii presei, relatează BBC.

Gannett a cerut anularea ordinului în instanţă, argumentând că acesta încalcă primul amendament al constituţiei americane, care protejează libertatea presei de interferenţa guvernului.

Potrivit echipei legale a Gannett, ordinul este "neconstituţional" şi încalcă atât drepturile organizaţiilor de presă, cât şi pe cele ale cititorilor lor. Avocaţii au citat o hotărâre a Curţii Supreme conform căreia astfel de cereri ”sunt cu adevărat începutul supravegherii presei”.

Informaţiile apar într-un context în care Departamentul de Justiţie din SUA se confruntă cu critici după ce s-a aflat că în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump autorităţile au obţinut în secret istoricul apelurilor telefonice ale jurnaliştilor Washington Post.

C.S.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!