Fact checking-ul săptămânii: Vaccinurile împotriva COVID-19 nu conțin organisme vii, paraziți sau hidre

Fact checking-ul săptămânii: Vaccinurile împotriva COVID-19 nu conțin organisme vii, paraziți sau hidre

Background

În spațiul online circulă mai multe videoclipuri, realizate în limba engleză și traduse în limba română, în care diverse persoane susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 conțin „organisme translucide, structuri inelare asemănătoare unor organisme în mișcare, creaturi cu tentacule care se autopropulsează, paraziți, hidre, organisme nemuritoare, organisme care se pot reproduce și înlocui organele unei persoane vaccinate”.

În România, aceste clipuri și imagini circulă pe site-uri, grupuri pe rețelele sociale și canale de pe platforma Bitchute care au promovat, de la începutul pandemiei, informații înșelătoare despre criza sanitară globală.

Mai mult, aceste informații se regăsesc și pe unele site-uri, pagini și grupuri de pe rețelele sociale axate pe subiecte legate de sănătate, alimentație, practici sau diete pentru „purificarea organismului”.

Afirmațiile eronate/ înșelătoare

Printre figurile centrale care au susținut aceste concluzii eronate se află și o persoană care se prezintă „Dr. Carrie Madej”. Aceasta susține că a obținut și analizat mai multe flacoane dintr-un lot de vaccinuri Moderna, Johnson & Johnson și Pfizer.

Pe site-ul personal, Carrie Madej se descrie drept medic osteopat care își dedică timpul „educării cu privire la vaccinuri, nanotehnologie și drepturile omului”.

De la începutul pandemiei, aceasta a promovat diverse narațiuni și afirmații eronate despre vaccinurile împotriva COVID-19, în special că acestea ar conține „nanotehnologii care vor provoca modificări genetice permanente”.

În urma unor analize la microscop a conținutului vaccinurilor, Madej susține că a observat „multe structuri inelare sferice”, „un organism translucid care se învârtea, și înainte și înapoi”, „obiecte ciudate, neidentificate, inclusiv fragmente metalice, structuri asemănătoare grafenului în fiecare dintre fiole și o creatură tentaculară, asemănătoare unui organism în mișcare”.

În videoclip, Madej prezintă unele imagini la microscop care ar arată particule în mișcare în vaccinurile împotriva  COVID-19, susținând că sunt microorganisme parazitare vii asemănătoare cu hydra vulgaris (hidra de apă dulce). Ea sugerează că organismele se pot multiplica și forma rețele neuronale independente în interiorul persoanelor vaccinate, influențându-le, în cele din urmă, gândurile și acțiunile.

Care sunt faptele?

La fel ca oricare alt organism viu, hidra de apă dulce (Hydra vulgaris) nu poate supraviețui proceselor de sterilizare desfășurate în timpul producției unui vaccin. Apa și alte lichide din vaccin sunt purificate în condiții stricte, aceste procese prevenind dezvoltarea sau supraviețuirea unui parazit sau organism viu în vaccin.

Vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate și aprobate nu conțin agenți paraziți vii care să se poată multiplica și construi rețele neuronale. Dr. Amesh Adalja, cercetător în cadrul Johns Hopkins Center for Health Security, a declarat pentru Reuters că „nu este posibil ca vaccinurile să conțină agenți paraziți vii. Această afirmație nefondată ignoră măsurile de sterilizare în vigoare.”

Matthias Eberl, profesor de imunologie translațională la Universitatea din Cardiff,  susține că imaginile prezentate de Madej „arată similar cu fibrele textile, fibrele din bumbac sau praful din casă, casnic. Exact așa arată un microscop sau niște lamele care nu sunt perfect șterse.” Eberl a prezentat Reuters mai multe imagini la microscop cu praf din casă, fibre din bumbac, fibre ale unor plante, imagini care seamănă cu niște tentacule (aici, aici, aici, aici).

Referitor la afirmația lui Madej că „particulele din vaccin se pot mișca”, Eberl a precizat: „Particulele din soluțiile apoase se mișcă mereu, se numește mișcare browniană”.

France24 a arătat recent că mai multe videoclipuri care susțin că prezintă imagini la microscop cu organismele vii și paraziți identificați în vaccinurile împotriva COVID-19 au prezentat, de fapt, imagini și clipuri  preluate din cadrul unor știri și documentare de pe Youtube despre hydra vulgaris și alte micro-organisme marine, imagini care nu au nici o legătură cu vaccinurile împotriva COVID-19.

Evaluarea noastră: afirmații false, fără bază factuală

Ingredientele din vaccinurile aprobate în România (PfizerModernaJohnson & Johnson și Astra Zeneca) nu includ hidre sau oricare alte organisme vii în compoziție.

Vaccinurile COVID-19 autorizate și aprobate nu conțin agenți paraziți vii care să se poată multiplica și construi rețele neuronale.

Narațiuni înșelătoare alimentate de astfel de postări/ articole/ pseudo-informații:

  • Vaccinurile sunt dăunătoare/ nocive, susțin o agendă ocultă;
  • Vaccinurile sunt un pretext pentru introducerea, în corpul uman, a nanoparticulelor, a cipurilor, și a tehnologiei 5G;
  • Vaccinarea reprezintă primul pas în înrobirea persoanei umane, în crearea unei noi speciii de oameni hibrizi, controlabili de la distanță (“hibrizi 3.0”, “transumanism”).

Tips & tricks pentru a nagiva în siguranță mediul informațional

Pe baza exemplului analizat, pentru a naviga mai în siguranță spațiul informațional, sugerăm:

  • să verificăm sursa unei informații și întregul site/ profil/ grup de social media unde apare o anumită informație, pentru a ne face o opinie cu privire la linia editorială/ istoricul de publicare/ vocabularul folosit;
  • să manifestăm prudență față de afirmațiile invocate ca fiind științifice și să verificăm dacă respectivele informații sunt susținute de dovezi științifice, dacă au apărut și în presa mainstream, inclusiv în presa medicală, dacă sunt preluate de surse oficiale, de reprezentanți ai asociațiilor profesionale;
  • să manifestăm prudență față de titluri de tip clickbait, mai ales când este vorba despre conținut de natură științifică/ medicală: “șocant”, “adevărul ascuns de toată lumea”, “nimeni nu ți-a spus asta până acum”;
  • să nu dăm, în mod automat, crezare unui conținut doar din motivul că circulă în limba engleză și este atribuit unei surse de limbă engleză/ surse pretins internaționale.

Sursele noastre:

observers.france24.com – Are there really ‘immortal’ parasites in Covid-19 vaccines? Nope, that’s fake news

reuters.com Fact Check-Unidentified particles in vaccine samples under the microscope are likely contamination

reuters.com – Fact Check-COVID-19 vaccines do not contain live immortal creatures, experts say

pixtastock.com – House dust seen with a microscope

microlabgallery.com – Plant hairs microscop

alamy.com –Trichome – plant hair – under the microscope, horizontal field of view is about 0.58mm

thoughtco.com – An Introduction to Brownian Motion

anm.ro – Prospect vaccin Pfizer/BioNTech

anm.ro – Prospect vaccin Johnson & Johnson

anm.ro – Prospect vaccin Moderna

anm.ro – Prospect vaccin AstraZeneca

politifact.com – ‘Transhumanism nanotechnology’ COVID-19 vaccine conspiracy theory is Pants on Fire

antifake.roFact checking-ul săptămânii: Informații pseudo-științifice asociate în mod eronat cu o universitate din Spania

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇