Fact checking-ul săptămânii: Ucraina nu antrenează copii pentru a lupta în războiul cu Rusia

Fact checking-ul săptămânii: Ucraina nu antrenează copii pentru a lupta în războiul cu Rusia

Context

În descrierea oficială de pe YouTube a videoclipului, se afirmă că membrii Clubului Tinerilor Marinari învață cum să asalteze clădiri, să piloteze drone și să își salveze concetățenii la nevoie, perfecționându-și astfel aptitudinile  pe uscat, în lipsa posibilităților de a naviga pe Nipru.

Utilizatorii rețelelor sociale, inclusiv Reprezentantul Permanent al Rusiei la ONU, au distribuit videoclipul ca fiind o dovada că Ucraina recrutează copii-soldați pentru a lupta împotriva Rusiei. Deși videoclipul este autentic, nu arată forțele armate ucrainene care ar antrena soldați minori.

Nu este pentru prima dată când Ucraina este, în mod fals, acuzată de către propaganda rusă că ar antrena soldați minori. În aprilie 2022, o imagine alterată digital și prezentată drept dovadă în acest sens, a fost verificată și demontată de jurnaliștii de la Reuters. În ianuarie 2023, din nou, mass-media rusă a acuzat Ucraina că a recrutat soldați adolescenți, distribuind videoclipuri cu ucraineni presupuși minori pentru a susține această narațiune. S-a dovedit că persoanele identificate din videoclipuri aveau de fapt peste 20 de ani.

ADVERTISING

 

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Statul ucrainean și conducerea lui sunt lipsite de orice etică și nu au respect pentru drepturile omului/ copiilor”

„Ucraina este un stat nazist și agresiv”

Evaluarea noastră:

Interpretări eronate ale unui videoclip în scopul de a servi propagandei și narațiunilor de război. Legea ucraineană prevede că numai persoanele cu vârsta de peste 18 ani pot fi recrutate în armată, așa că aderarea la Forțele Armate este ilegală pentru minorii ucraineni. Ucraina a implementat recent un mecanism legislativ care obligă copiii să părăsească zonele de luptă, chiar și împotriva dorinței părinților lor. Chiar dacă videoclipul este autentic, el nu prezintă forțele armate ucrainene care ar antrena soldați minori. De fapt, adolescenții din videoclip sunt membri ai Clubului Tinerilor Marinari din Cerkasî, un oraș din centrul Ucrainei.

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Snopes.com – Does Video Show Ukrainian Armed Forces Training Child Soldiers?

France24.com – Debunking claims that Ukraine is using child soldiers

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇