Fact-checking-ul săptămânii: Teste cu rachete nucleare efectuate de către armata americană, prezentate în mod fals ca fiind destinate intimidării Rusiei

Fact-checking-ul săptămânii: Teste cu rachete nucleare efectuate de către armata americană, prezentate în mod fals ca fiind destinate intimidării Rusiei

Context:

O postare recentă de pe platforma TikTok, care s-a viralizat rapid, prezintă un videoclip de la un test balistic al armatei americane desfășurat în luna februarie. Textul din videoclip citează fragmente dintr-o relatare a Associated Press, din 10 februarie 2023, de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California. Agenția de presă a relatat atunci despre un test cu o rachetă balistică intercontinentală nearmată (Minuteman III), ce a fost lansată deasupra Oceanului Pacific pentru a verifica sistemul defensiv al SUA.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Atât SUA cât și Ucraina își doresc, cu orice preț, începerea unui nou război mondial.”

ADVERTISING

„Rusia este constant amenințată de către Occidentul agresiv și expansionist.”

Evaluarea noastră:

Această postare de pe TikTok răspândește dezinformare prin prezentarea unei imagini în mod trunchiat, lăsând de înțeles că Statele Unite ar pregăti un război nuclear împotriva Rusiei. În realitate, videoclipul prezentat prezintă o procedură standard de testare a rachetelor balistice intercontinentale nearmate, o practică de rutină a armatei americane, care a mai fost realizată de peste 300 de ori în trecut. Așa cum reiese din raportul agenției de știri Associated Press (AP), din care este preluat videoclipul, această operațiune a avut loc la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California și a avut drept scop verificarea sistemului defensiv al SUA. Nu a existat nicio declarație oficială care să sugereze că această manevră a fost efectuată ca un semn de intimidare către Rusia sau ca o reacție la evenimentele politice globale actuale.

ADVERTISING

În consecință, narațiunile precum „SUA și Ucraina își doresc, cu orice preț, începerea unui nou război mondial” sau „Rusia este constant amenințată de către Occidentul agresiv și expansionist”, sunt alimentate de interpretări eronate sau manipulatoare ale unor evenimente care, în absența unui context adecvat, pot duce la înțelegeri greșite ale realității. În fapt, lansarea rachetelor a fost un exercițiu de rutină, iar interpretarea acestui eveniment în cheia războiului din Ucraina este înșelătoare.

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Politifact.com – No evidence that test of US nuclear missile was done to threaten Russia

Apnews.com – US test launches unarmed intercontinental ballistic missile

Afgsc.af.mil – Minuteman III test launch showcases readiness of U.S. nuclear force’s safe, effective deterrent


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇