Fact-checking-ul săptămânii: Teorii ale conspirației ce susțin că vaccinul împotriva Covid ar fi cauza recentelor diagnostice de cancer din familia regală britanică

Fact-checking-ul săptămânii: Teorii ale conspirației ce susțin că vaccinul împotriva Covid ar fi cauza recentelor diagnostice de cancer din familia regală britanică

Context

În spațiul online românesc, precum și în cel internațional, circulă numeroase teorii ale  conspirației ce atribuie în mod fals diagnosticul primit de Prințesa de Wales vaccinului Covid și unui presupus efect secundar al vaccinului, numit ‘turbo-cancer’.

Mesajele transmise prin aceste narațiuni false promovează teoria că vaccinurile COVID-19 au fost concepute pentru a controla omenirea. În cadrul Antifake.ro am demontat în trecut unele dintre aceste narațiuni false, precum cea despre carnea produsă în laborator care ar provoca „turbo-cancere”.

Care sunt faptele?

Experții au confirmat că nu există dovezi care să arate vreo legătură între vaccinurile COVID-19 și vreo formă de cancer. Institutul Național pentru Cancer din SUA a confirmat că nu exista nicio dovadă care să ateste că vaccinul Covid ar putea genera cancer sau că ar conduce la recidivă sau la progresia bolii. În plus, vaccinurile COVID-19 nu schimbă ADN-ul. Mitul „turbo cancerului” care ar fi  legat de vaccinurile Covid-19 a fost dezmințit în repetate rânduri. Această dezinformare este răspândită și reapare frecvent.

Dr. Wiliam Makis, care susține teza „turbo cancerului” provocat de vaccinul Covid, este prezentat în articolele ce promovează această dezinformare în România, ca „specialist în domeniul oncologiei”. Makis nu este de fapt medic oncolog, ci specialist în medicină nucleară și radiolog. Mai mult, el și-a pierdut licența medicală acum câțiva ani.

ADVERTISING

„Turbo cancerul” este un termen inventat de oponenții vaccinurilor și nu este recunoscut ca un fenomen real de către experții în oncologie sau imunologie. Nu există dovezi ale unei creșteri a diagnosticelor de cancer agresive sau neagresive după vaccinarea COVID-19. Aceste teorii ale conspirației nu au nicio bază științifică și sunt adesea promovate prin “documentare” și știri fabricate.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Se încearcă depopularea și genocidul planetar”;

„Pandemia Covid-19 a fost planificata”;

„Se încearcă instaurarea unei Noi Ordini Mondiale prin vaccinare”.

Evaluarea noastră: Informații false, lipsite de dovezi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu există nicio dovadă care să indice vreo legătură între vaccinurile COVID-19 și cancer. Institutul Național pentru Cancer din SUA a confirmat că nu există nicio dovadă care să ateste că vaccinul Covid ar putea genera cancer sau ca ar conduce la recidivă sau la progresia acestei boli. Termenul „turbo cancer” a fost de fapt inventat și popularizat de activiștii anti-vaccin, care au susținut în mod repetat că vaccinurile COVID-19 provoacă o formă de cancer neobișnuit de agresivă, cu o evoluție galopantă.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

ADVERTISING

cancer.gov – COVID-19 Vaccines and People with Cancer

publichealthcollaborative.org – False claims persist about COVID-19 vaccine-linked “turbo cancers”

scena9.ro – Cum s-a construit în România minciuna „deceselor subite” din cauza vaccinului anti-COVID (I)

verificat.afp.com – Nu există dovezi că vaccinurile Covid-19 provoacă „cancere turbo” agresive

antifake.ro – Fact-checking-ul săptămânii: Afirmații lipsite de dovezi despre carnea produsă în laborator care ar provoca „turbo-cancere”

sciencebasedmedicine.org – Dr. William Makis and “turbo cancer”: Falsely blaming COVID-19 vaccines for cancer

msn.com – Kate Middleton’s Cancer Caused By ‘mRNA COVID vaccine’? Fact-Checking Viral Claim

usatoday.com – False claim COVID-19 vaccines are linked to ‘spike’ in cancer cases


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇