Fact-checking-ul săptămânii: Teorie falsă conform căreia „ni se pregateste” o pandemie de gripă aviară cu transmitere la om

Fact-checking-ul săptămânii: Teorie falsă conform căreia „ni se pregateste” o pandemie de gripă aviară cu transmitere la om

Context

În spațiul online românesc s-a propagat un val de știri false și teorii ale conspirației despre un presupus „plan” al anumitor guverne și instituții internaționale, de a „declanșa”  o pandemie de gripă aviară cu transmitere la om. Teoria falsă, promovată intens de către anumite publicații și de către utilizatori în spațiul social media, susține că „existența unui stoc de vaccinuri împotriva gripei aviare” reprezintă o dovadă că „o tulpină specifică a gripei aviare a fost deja dezvoltată sau se lucrează în prezent la ea pentru a fi eliberată în masă, în rândul populației.”

Care sunt faptele?

ADVERTISING

Gripa aviară, (tulpina de gripă H5N1), a depășit din 2020 lumea păsărilor și a ajuns la mamifere, de la bovine de lapte până la animale domestice și specii precum vulpile. Prezența virusului a fost detectată pe fiecare continent, chiar și în Antarctica. Deși virusul încă nu și-a dezvoltat capacitatea de răspândire între oameni, în martie 2024 a fost tras un semnal de alarmă, după ce un muncitor al unei ferme de lapte din Texas a contractat H5N1, aparent de la bovine.

De la descoperirea H5N1 în 1996, transmiterea de la om la om a fost excepțional de rară, înregistrându-se doar un singur caz în acest sens. Cei care contractează gripa aviară sunt de obicei crescătorii de păsări. Dar tulpina curentă de H5N1, care a declanșat un semnal de alarmă recent, este un virus neobișnuit, capabil să infecteze și mamiferele, nu doar păsările. Este întâlnit la vulpi, urși, pisici, câini și, cel mai recent, în fermele de lapte din SUA. Până în prezent nu există dovezi că această tulpină s-ar putea răspândi cu ușurință între oameni. Cea mai mare îngrijorare cu privire la gripa aviară este acum în rândul lucrătorilor din fermele de lapte, care prezintă cel mai mare risc de expunere.

ADVERTISING

Infecțiile umane sunt rare și pot provoca simptome care variază de la boli ușoare, cum ar fi infecții ale căilor respiratorii superioare și infecții oculare, până la boli severe, cum ar fi pneumonia, care poate fi fatală, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Multe țări au un plan de pregătire pentru pandemie pentru H5N1, cu cantități mici de vaccin stocate care acoperă o serie de tulpini diferite. În comparație cu Covid-19, crearea și extinderea producției de vaccin ar fi mai rapide, deoarece pregătirea pentru o astfel de pandemie de gripă s-a dezvoltat constant, de mai mulți ani.

ADVERTISING

Un proiect de adoptare a unui „tratat” privind pandemiile la Reuniunea anuală a Adunării Mondiale a Sănătății, forul decizional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a fost abandonat, deoarece nu s-a ajuns la un acord pe anumite subiecte sensibile.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Ni se pregătește o nouă pandemie, după modelul Covid”.

„Presiunea economică și socială pentru a declanșa o nouă pandemie este iminentă”

„Noul virus al gripei aviare și vaccinul produs reprezintă arme biologice după modelul vaccinurilor SARS-CoV-2 și COVID-19, care au fost testate pe populație cu rezultate catastrofale.”

Evaluarea noastră: Acuzații false, lipsite de dovezi.

Nu există nicio dovadă validă că „se pregătește” declanșarea unei pandemii de gripă aviară cu transmitere la om. În prezent, nu există un vaccin oficial împotriva actualei tulpini H5N1. Cu toate acestea, există deja soluții pentru un potențial vaccin în cazul în care virusul se răspândește la oameni, pe scară largă. Deocamdată, nu există dovezi că gripa aviară se răspândește de la om la om.

Proiectul de adoptare a unui „tratat” privind pandemiile, în cadrul Reuniunii anuale a OMS din luna mai, a fost abandonat la negocieri, pe fondul unor dezacorduri existente pe anumite subiecte.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

cdc.gov – Prevention and Antiviral Treatment of Bird Flu Viruses in People

verywellhealth.com – Is There a Vaccine for Bird Flu?

apnews.com – World Health Assembly hopes to reinforce pandemic preparedness after bold treaty project stalls

cam.ac.uk – Could bird flu spark the next pandemic – and are we prepared if it does?

newstatesman.com – Will bird flu be the next pandemic?

theguardian.com – ‘The issue is when to pull the trigger’: how prepared are we for human bird flu?

fullfact.org – Bill Gates is not planning to attack food supplies to create a market for bird flu vaccine

agerpres.ro – Adunarea Mondială a Sănătăţii se reuneşte la Geneva după eşecul tratatului privind pandemiile

spotmedia.ro – Gripa aviară se răspândește rapid în SUA și este cea mai mare amenințare pandemică după Covid. Ar trebui Europa să fie îngrijorată?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇