Gripa aviară se răspândește rapid în SUA și este cea mai mare amenințare pandemică după Covid. Ar trebui Europa să fie îngrijorată?

Gripa aviară se răspândește rapid în SUA și este cea mai mare amenințare pandemică după Covid. Ar trebui Europa să fie îngrijorată?

Gripa aviară a trecut la vaci şi se răspândeşte rapid în turmele din Statele Unite, iar oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi. Una din cinci mostre de lapte de la vânzarea cu amănuntul din Statele Unite a fost testată pozitiv pentru fragmente virale.

La numai patru ani de la începutul pandemiei de Covid, răspândirea fără precedent a unei noi tulpini de H5N1, sau gripă aviară, printre vacile de lapte din Statele Unite ne reaminteşte de vulnerabilitatea organismului uman la noile ameninţări virale.

Centrele americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite au raportat la începutul lunii aprilie un caz de gripă aviară la om, o persoană din statul Texas care a intrat în contact cu vaci de lapte despre care se crede că au fost infectate cu virusul gripei aviare.

ADVERTISING

Recentele cazuri de gripă aviară produc îngrijorare la nivel mondial. Cercetătorul şef al OMS, Jeremy Farrar, cere statelor lumii o monitorizare atentă şi o pregătire sporită în privinţa virusului înalt patogen.

Farrar a declarat săptămâna trecută că riscul de răspândire la oameni a noii tulpini reprezintă o „preocupare enormă”, şi că virusul aviar H5N1, care afectează populaţiile de păsări din întreaga lume, reprezintă cea mai mare ameninţare pandemică pentru omenire după Covid.

La 18 aprilie, Farrar a calificat această situaţie drept o „pandemie animală”. Gripa aviară infectează rareori oamenii, dar este adesea fatală atunci când o face. Potrivit OMS, rata de mortalitate a cazurilor la oameni din 2003 până în prezent este de 52%.

ADVERTISING

Aşadar, cât de îngrijoraţi ar trebui să fim de acest nou tip de gripă aviară la vaci? Un articol, apărut recent în revista Politico, încearcă să răspundă la câteva întrebări în acest sens.

De ce sunt oamenii de ştiinţă atât de îngrijoraţi?

Faptul că virusul a apărut la mamifere precum vacile în Statele Unite sugerează că a suferit o mutaţie ceea ce îl aduce cu un pas mai aproape de a infecta oamenii.

În urmă cu două zile a fost semnalat şi primul caz înregistrat în Arctica al unei morse care a murit din cauza gripei aviare.

Testele efectuate de un laborator german au relevat prezenţa gripei aviare, a declarat Christian Lydersen, de la Institutul Polar Norvegian pentru AFP. Eşantionul a fost însă prea mic pentru a determina dacă este vorba de tulpina H5N1 sau H5N8 al virusului.

ADVERTISING

„Este pentru prima dată când gripa aviară a fost înregistrată la o morsă”, a declarat Lydersen. Virusul a ucis deja alte mamifere, inclusiv lei de mare şi foci, şi a afectat şi animalele de fermă.

Autorităţile americane au lansat un avertisment după ce au identificat, pe 29 aprilie, şi primul delfin diagnosticat cu gripă aviară înalt patogenă.

Gripa aviară a fost considerată un risc de pandemie de zeci de ani, dar, aşa cum sugerează şi numele, a afectat în principal păsările. În prezent, ţările UE urmăresc îndeaproape evoluţia situaţiei.

Cât de răspândită este noua tulpină?

Este probabil mai răspândită decât s-a raportat anterior. „Cred că răspândirea infecţiei va fi mult mai mare decât numărul de ferme care a fost raportat”, a declarat James Wood, şeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge.

Detectarea ARN-ului viral în laptele vacilor infectate indică faptul că boala este mai răspândită decât se credea anterior, a explicat Wood.

Depistarea ARN-ului viral în laptele din Statele Unite probabil că nu reprezintă o preocupare prea mare pentru Europa.

Importurile de lapte din Statele Unite în Uniunea Europeană (UE) sunt „aproape de zero” şi „nesemnificative din punct de vedere statistic în ceea ce priveşte comerţul”, a declarat un oficial UE pentru Politico.

Care este riscul noii tulpini pentru oameni?

Până în prezent, riscul pentru oameni este limitat, dar sunt multe lucruri pe care nu le ştim despre această tulpină, deoarece este atât de nouă.

A existat cel puţin un caz de îmbolnăvire la om cu noua tulpină, dar nu există dovezi de transmitere de la om la om, un marker cheie al ameninţării pandemice.

Pericolul este ca virusul să sufere în continuare mutaţii şi, în cele din urmă, să dezvolte capacitatea de a infecta mai uşor oamenii. Cu cât virusul este mai răspândit printre animale, cu atât are mai multe oportunităţi pentru a face exact acest lucru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇